Šokantno otkriće ruskih naučnika: Širenje koronavirusa zavisi i od jezika kojim govorimo!?

15.10.2020

05:22 >> 10:37

0

Autor: autor26

Studija obuhvata 26 zemalja u kojima je zabeleženo više od 1.000 inficiranih koronavirusom zbog načina govora

Šokantno otkriće ruskih naučnika: Širenje koronavirusa zavisi i od jezika kojim govorimo!?
Copyright Tanjug/ AP Photo/Frank Augstein

Napomena pred početak: ovaj članak nikako ne čitajte naglas!

Ruski istražitelji obajavili su studiju koja otkriva šokantan podatak – širenje koronavirusa zavisi i od jezika kojim govorimo!

Naime, George Georgiu, postdoktorski istražitelj sa Univerziteta RUDN u Moskvi, u toj studiji navodi da su zemlje čiji jezici imaju praskave suglasnike – u srpskom su to p, t, k, b, d, g – imale 20 odsto veću stopu zaraze koronavirusom od država u kojima ovi suglasnici nisu deo dominantnog jezika.

– Praskavi suglasnici su zabrinjavajući, jer zbog njih ljudi mogu da izbace više kapljica u vazduh u poređenju sa drugim glasovima – navodi Georgiu u studiji, a prenose hrvatski mediji.

U studiju je uključeno 26 zemalja

Prema objavljenim informacijama, ovaj istražitelj je sa svojim kolegama do 23. marta pratio stanje u 26 zemalja u kojima je zabeleženo više od 1.000 inficiranih koronavirusom. Izostavili su Italiju, zbog tada velikog broja zaraženih, i Japan, zbog malog broja. Eliminisali su i Švajcarsku, jer u toj državi ima više službenih jezika.

– Stanje je praćeno u zemljama u kojima su službeni jezici engleski, nemački, norveški, mandarinski, kineski, korejski i japanski. Španski, portugalski, italijanski i francuski nemaju praskave suglasnike. U engleskom jeziku to su suglasnici p, t i k, ali ni oni u svakoj reči ne zvuče isto, pa se ne izbacuje jednaka količina kapljica svaki put – objašnjava ovaj ruski profesor.

Ima logike, ali malo značaja

Kako praskavi suglasnici u srpskom jeziku utiču na širenje koronavirusa, za 24sedam objašnjava Radmilo Petrović, epidemiolog, virusolog i vakcinolog:

– Ima logike u toj teoriji, ali njen značaj nije na visokom nivou. Kad se praskavi suglasnici izgovaraju, dolazi do suženja usnog otvora i do stvaranja više kapljica, koje potom izbacujemo iz usta. Međutim, mala je šansa da se na taj način zarazimo, pogotovo ako smo odgovorni i nosimo masku – navodi Petrović.

Chinatopix via AP

Makeda Robinson, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji, saglasna je sa srpskim stručnjakom.

– Da prenošenje virusa zavisi i od varijacija govora, zanimljiva je hipoteza, ali se ona može nadvladati jednostavnim merama, poput nošenja maski – zaključuje američki stručnjak.

I kreatori ove studije podvlače da bi pridržavanje mera zaštite od koronavirusa rešile svaki problem.

– Bez obzira na to kojim jezikom govorimo, nošenje dobro postavljene maske najbolji je način da zaštitimo sebe i druge od izlaganje potencijalno zaraženim kapljicama. Osim nošenja maske, pridržavajte se i drugih sigurnosnih mera, poput pranja ruku i držanja distance – savetuju oni.

Praskavi suglasnici tokom epidemije SARS-a

Američki portal “Verywellhealth” prenosi da je uloga praskavih suglasnika u širenju virusa prethodno razmatrana u slučaju epidemije SARS-a 2003. godine.

– Sličan broj japanskih i američkih turista posetio je Kinu neposredno pre izbijanja te epidemije. Ipak, više od 70 slučajeva SARS-a zabeleženo je u SAD, dok u Japanu nijedan. Istražitelji su zbog te razlike pretpostavili da je jezik igrao važnu ulogu u širenju zarazne bolesti. Oni su tada naveli da je lokalno stanovništvo verovatno razgovaralo sa turistima na maternjem jeziku turista, dodajući da, iako japanski jezik sadrži praskave suglasnike, oni se retko koriste – prenosi ovaj sajt o zdravlju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike