Privode se kraju pripreme za početak gradnje "Tiršove 2", projekat vredan oko 75 miliona evra

19.10.2020 | 14:30 >> 07:05

Autor: Jovana Vrećo

Nova klinika će se nalaziti između Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Srbije

Copyright Facebook

Neophodne pripreme za početak gradnje nove Univerzitetske dečje klinike “Tiršova 2”, koja će se nalaziti između Medicinskog fakulteta i KC Srbije, polako se završavaju, a u izgradnju i opremanje biće uloženo oko 75 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je završen urbanistički projekat, kao i idejno rešenje i da su predata sva dokumenta za lokacijske uslove.

U okviru pripremnih radova, naglašava gradonačelnik, značajan korak je izgradnja pristupnih saobraćajnica, pre svega da nova klinika bude povezana sa auto-putem, da pacijenti brže stignu do lekara.

– Važno je da nigde ne pogrešimo, da sve bude u skladu sa najvišim standardima koji postoje. Klinika će imati više od 30.000 kvadrata. To je plan u ovom trenutku, ali važnije od kvadrature jeste da to bude najbolje i fleksibilno. Videli smo sada u vreme korone šta znači imati fleksibilan zdravstveni sistem – rekao je Radojičić za RTS.

Copyright Facebook

Kako je najavljeno, “Tiršova 2” će biti energetski efikasna zgrada, „pametna” zgrada, a kao bolnica će rešiti pitanje zbrinjavanja i nege malih pacijenata za barem sledećih 30 godina.

Naziv klinike „Tiršova 2” je osmišljen jer, kako je rekao Radojičić, sadašnja klinika u Tiršovoj je brend i nisu hteli da se izgubi taj fokus.

Nova bolnica će ispunjavati normativ od 118 kvadrata po bolničkoj postelji, a imaće i garažu na četiri podzemna nivoa sa 524 parking mesta.

Organizacija prostora i funkcija podeljena je na sedam funkcionalnih celina: za pregled i lečenje, negu bolesnika, snabdevanje i odlaganje, administraciju, naučno-istraživaki i akademski deo, tehničke prostorije i usluge socijalne zaštite.

Prizemlje formira ulazne pjacete prema ulici Dr Koste Todorovića, povučeno je od regulacije, dok su nadzemne etaže manjeg gabarita i razvijene u obliku latiničnog slova H. Dopunsko prirodno osvetljenje i provetravanje suterenskih i prizemne etaže omogućeno je formiranjem četiri atrijuma. Krov prizemne etaže se planira kao ravan, prohodan i u funkciji je krovne bašte i za igru dece na otvorenom.

Podsetimo, trenutno se u Beogradu grade i dve nove bolnice – „Dedinje 2“ i nova zgrada koja će se nalaziti u sklopu Kliničkog centra.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam