Najnoviji korona presek: Nešto više 1.000 novozaraženih

12.04.2022

13:40

0

Pratite nove informacije o koronavirusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Nešto više 1.000 novozaraženih
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 1.109 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 9 pacijenata.

Testirano je 12.699 osoba. Na respiratoru je 23 pacijenta.

Procentualno zaraženo je 8,73 odsto od broja testiranih.

Koronavirus je u juče potvrđen kod 1,096 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo šest pacijenata. Testirano je 11,562 osobe. Na respiratoru je bilo 25 pacijenata.

Profesor doktor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, rekao je da je mišenja da imamo kolektivni imunitet kada govorimo o korona virusu, i da je on više od 80 odsto, ali to treba da potvrde i analize.

- Mišljenja sam da imamo kolektivni imunitet kada govorimo o korona virusu, i da je on više od 80 odsto, ali to treba da potvrde i analize. Trenutna epidemiološka situacija kada govorimo o kovidu 19 je pod kontrolom, ali, omikron je i dalje dominantan i kod nas i u svetu, pa ostaje snažna preporuka da se pridržavamo osnovnih mera zaštite, pre svega, nošenja maske u zatvorenom prostoru, a to pogotovo važi za najugroženije kategorije -  kaže profesor doktor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. 

Kako dodaje, dolaze nam praznici, ljudi će više biti u kontaktu, ali posle njih ne očekujem talas, samo blagi rast brojki koje će biti pod kontrolom.

Smatra da imamo više zaraženih koji su bez znakova oboljenja i da kada bi se svi testirali da bi brojke bile veće kao u Zapadnoj Evropi. Ističe da nemamo epidemiju gripa koji je zakasnio mesec dana, i da je nećemo ni imati. Što se korone tiče, pred nama je mirno leto, a na jesen se očekuje povećanje inficiranih, ali ostaje nada da će proizvođači napraviti vakcinu koja će moći da se suprostavi dominirajućem tipu kovida 19, te da se tada treba vakcinisati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike