Opasnost koja vreba sa Interneta: Nude lek i davanje istog, a licencu nemaju - apel građanima da ne nasedaju

14.03.2022 | 08:32

U tim oglasima, međutim, nije navedeno ni kakav je tačno sastav tih proizvoda, ko je proizvođač

Copyright Profimedia

Na društvenoj mreži Instagram se svakodnevno pojavljuje sve više profila koji nude i prodaju takozvane vitaminske infuzije. Oglašivači su listom anonimni i bez ikakvih dokaza garantuju da ove infuzije omogućavaju navodno brz i uspešan oporavak posle raznih bolesti i operacija, jačaju imunitet, usporavaju starenje, pomažu kod mamurluka, smanjuju simptome depresije, pa čak doprinose i većoj izdržljivosti u seksualnim aktivnostima!

 

 

U tim oglasima, međutim, nije navedeno ni kakav je tačno sastav tih proizvoda, ko je proizvođač, niti koja medicinska ustanova ih nudi i daje, te naši lekari upozoravaju građane da budu na vrhunskom oprezu jer nema dovoljno naučnih dokaza za tvrdnje da vitamini leče bolesti, dok njihova nestručna primena može da ugrozi zdravlje!

Slobodni radikali

- Ubrzan tempo života, manjak sna, nedovoljna fizička aktivnost, kao i bolesti poput virusa kovid dovode do povećanja slobodnih radikala u telu. To su štetni produkti koji na ćelijskom nivou ozbiljno remete i usporavaju metaboličke funkcije i dovode do razvoja bolesti. Najbrži i najefikasniji način neutralisanja toksina iz krvi je primena vitamina intravenozno (kroz infuziju). Megadoze vitamina, minerala, elektrolita, amino-kiselina i snažnih antoksidansa se plasiraju direktno u krvotok. Kompleks vitamina B, OHB 12, Glutation za samo 7.500 dinara. Najpovoljnije u gradu - piše u jednoj objavi na Instagramu.

Pixabay
 

Na ovoj mreži postoji najmanje dvadesetak profila sa više hiljada pratilaca koji prodaju različite vrste takozvanih vitaminskih, polivitaminskih, "enerdži", terapijskih i drugih vrsta infuzija. Nalaze se u Beogradu, Pančevu, Novoj Pazovi, Novom Sadu, pa i u drugim gradovima u Srbiji.

Takođe, u opisu profila piše da nude sve vrste medicinskih usluga, pa čak i uz mogućnost dolaska na kućnu adresu ili uz zakazivanje termina, ali ni naznake o tome o kojoj je to medicinskoj ustanovi reč, niti da li je oglašičavač registrovan za pružanje te vrste tretmana.

Pojedini daju i mogućnost pacijentima da "sami dodaju vitamine uz novčanu doplatu". Oglašivači ove infuzije takođe preporučuju za brzo rešavanje problema s mamurlukom posle žurke, kao i kod većih fizičkih napora.

Siva zona na internetu

Imunolog prof. dr Dušan Popadić kaže da različiti prodavci na društvenim mrežama pokušavaju na različite načine da prodaju i dođu do zarade.

- Čak koriste i sivu zonu jer ne oglašavaju lekove, nego pomoćna lekovita sredstva, a njihova šteta može da bude veoma različita. Sve zavisi od toga ko, šta, koliko kako i kada uzima. Ako su u pitanju infuzije koje se primenjuju intravenski i daju ih za to nestručni ljudi, onda je to za krivično gonjenje - istakao je prof. dr Popadić.

24sedam/M. Sh
 

Mladen Alfirović, pravnik u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine, kaže da za oglašavanje i reklamiranje suplemenata, dijetetskih sredstava i lekova važe pravila propisana Pravilnikom o načinu oglašavanja leka, odnosno medicinskog sredstva.

- Po meni je skandalozno da neko ko se nije ni predstavio preko Instagrama reklamira vitamine za koje se ne zna ni tačan sastav, to može biti rizik po zdravlje potrošača.

U pravilniku se navodi da reklamna poruka za lek mora da sadrži jasnu informaciju da je proizvod koji se reklamira lek, odnosno medicinsko sredstvo, i ne sme da dovede u zabludu. Propisano je da uz svaku reklamu mora biti istaknuta poruka "Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo.

Šta je infuzija i čemu je namenjena

 

 

Infuzija je vrsta medicinske terapije koja se daje isključivo uz prethodnu konsultaciju s lekarom, a primenjuje se u stanjima poremećaja organizma koja nastaju zbog gubitka tečnosti, elektrolita i hranljivih materija. Lekari objašnjavaju da se ova terapija prepisuje u situacijama kada je potrebno da se izgubljene materije nadoknade.

O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, odnosno medicinsko sredstvo posavetujte s lekarom ili farmaceutom". Prilikom reklamiranja leka, odnosno medicinskog sredstva, nije dozvoljeno opštu javnost navoditi na utisak da lek, odnosno medicinsko sredstvo, nema neželjene reakcije.

 

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2021/07/01/64c4e9aeb45738d81958ccd3/hd/64c4e9aeb45738d81958ccd3.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958ccd3",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/253-vucic-borca-dom-zdravlja-1507-2021-foto-kaca-7-thumb.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Kurir