U porodilištu Narodni front još neće da ukidaju mere: Na klinici još ima zaraženih mama

13.03.2022 | 13:49

Kada je reč o kovid pozitivnim trudnicama, Miković je rekao da pada njihov broj, ali da ih još ima na klinici

Copyright RINA

Profesor Željko Miković, direktor Klinike Narodni front, rekao je da će se u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front i dalje nositi maske i primenjivati sve mere prevencije radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Dodao je i da posete još neće biti dozvoljene.

Kada je reč o kovid pozitivnim trudnicama, Miković je rekao da pada njihov broj, ali da ih još ima na klinici.

- Danas imamo četiri trudnice, uglavnom su porođajne žene, imamo i patoloških trudnoća, trenutno jednu. Ali, u onom piku smo imali deset do 15 kovid trudnica u nekim danima, čak nam se desilo jednog dana u piku da smo imali više porođaja u kovid porodilištu nego u porodilištu za zdrave žene - rekao je Miković za RTS.

Inače, Klinika za ginekologiju i akušerstvo Narodni front zabeležila je prošle godine istorijski rekord - najviše rođenih beba otkad postoje. Profesor Željko Miković, je naveo i da je u toj ustanovi od početka ove godine rođeno 1.567 beba.

Dodao je i da u Klinici Narodni front počinje neonatalni skrining za rano otkrivanje spinalne mišićne atrofije.

- To je projekat koji spremamo, i koji će, nadam se, za mesec dana već i početi. Narodni front je izabran kao ustanova gde će se u periodu od godinu dana svim bebama koje se rode iz kapi krvi, iz pete raditi test na spinalnu mišićnu atrofiju. To je jedna retka, ali teška i srećom danas izlečiva bolest koja kada se rano dijagnostikuje može da ima povoljan ishod - objašnjava Miković.

Projekat se radi u saradnji sa Dečjom klinikom u Tiršovoj i Biološkim fakultetom i njihovom laboratorijom za molekularnu genetiku.

Govoreći o nacionalnim smernicama za primenu lekova u periodu dojenja, navodi da je dojenje idealan način ishrane novrođenčeta.

- Mnoge majke prestaju da doje svoju bebu zato što uzimaju neki lek, a većina tih lekova nije inkompatabilna sa dojenjem, nije štetna, ili je zamenljiva za neke druge lekove koji to nisu. Tako da ove nacionalne smernice za primenu lekova u periodu dojenja zaista predstavljaju jedan iskorak da se svima nama koji se bave ovim poslom olakša da damo pravu, pouzdanu, tačnu preporuku majkama koje doje - ocenio je Miković.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/01/01/64c4e9aeb45738d81958c9d6/uhd/64c4e9aeb45738d81958c9d6.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c9d6",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/3493-kragujevac-1-thumb.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RTS