Učenici pokrenuli peticiju za odbranu omiljenog nastavnika suspendovanog zbog fotke sa natpisom "Srpčići moji"

10.02.2022 | 15:39

Deca su pokrenula peticiju da ga zaštite od tvrdnje samo jedne "uznemirene" majke da ih je on navodno naterao

Copyright Printscreen / Instagram

Vest o suspenziji nastavnika koji je na "Instagramu" postavio sliku sa svojim učenicima uz komentar "Srpčići moji" i podignuta tri prsta, sada dobija drugačiji smer - đaci su stali na njegovu stranu i sada žele da ga zaštite.

Naime, nastavnik hemije Miloš Stojnić iz novosadske OŠ "Branko Radičević" suspendovan je zbog fotografije na kojoj se slikao sa đacima kojima je, kako je navedeno u prvobitno objavljenoj vesti, sugerisao da podignu tri prsta. Tu fotografiju je potom podelio na Instagramu uz natpis "Srpčići moji".

Nakon toga došlo je do reakcije pojedinih roditelja i javnosti na društvenim mrežama. 

Direktorka pomenute škole suspendovala je nastavnika Stojnića, a Ministarstvo prosvete je osudilo ovaj postupak nastavnika i istaklo da će ga sankcionisati. 

Međutim, novosadskom "Nportalu" javili su se roditelje dece koja pohađaju navedenu školu i izneli drugu stranu priče.

Roditelj devojčice koja pohađa OŠ "Branko Radičević" je ispričao je portalu kako su deca pokrenula peticiju da se zaštiti Srojnić koga nazivaju - "omiljenim nastavnikom". 

Takođe, sva deca sa sporne fotografije su po njegovim saznanjima potpisala izjavu sa dve stavke u kojima se kaže:

- Hteli smo zajedničku sliku sa nastavnikom hemije

- u mojoj grupi niko se nije osećao loše

Profimedia
Ilustracija

 

Čitateljka portala je navela da je čitavu priču pokrenula, zapravo, jedna majka.

- Moja ćerka ide u istu školu i on im je tamo omiljeni nastavnik i deca su pokrenula peticiju da ga zaštite od tvrdnje samo jedne "uznemirene" majke da ih je on navodno naterao - navodi ova žena.

Ona dodaje i kako deca ističu da ih niko nije naterao i čude se šta je sporno u komentaru "Srpčići moji", postavljajući ironično pitanje "nismo valjda vanzemaljci u sopstvenoj zemlji". 

- Inače deca su sjajna. Setili su se da su na početku godine potpisali saglasnost da smeju da se fotografišu i da ih nastavnici fotografišu ako je to u interesu škole i školskih aktivnosti - ističe čitalac "Nportala" koji je zamolio da mu se ne objavljuje ime.

Redakcija 24sedam juče je u Ministarstvu prosvete još jednom dobila potvrdu da je škola pokrenula disciplinski postupak protiv nastavnika hemije u cilju utvrđivanja njegove odgovornosti. 

- Ovim povodom, školi i Ministarstvu nisu upućene pritužbe od strane učenika i roditelja učenika koji su na slici. Škola će u narednom periodu pojačati preventivne aktivnosti u radu sa učenicima i nastavnicima u cilju negovanja interkulturalnosti i prevencije rizičnih oblika ponašanja na internetu i zloupotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija - rekli su iz ministarstva, dok se iz škole nisu oglašavali.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam