U Srbiji je kavijar bio hrana za sirotinju: Danas kilogram košta 20.000 dolara, a Srbi ga bacali svinjama (VIDEO)

16.01.2022 | 19:00

Autor: Marija Atanasković

Otkad se čovek bavi ribolovom, 99 odsto tog vremena je kavijar bio hrana za siromašne

Copyright 24sedam TV

Da li ste znali da je kavijar veći deo svoje istorije važio za sirotinjsku hranu? Ruska aristokratija je proslavila ovaj delikates, a kakve veze on ima sa Srbijom, saznaćete u novoj epizodi “24sedam sa Marom”.

- Danas kavijar doživljavamo kao luksuzni delikates koji se služi na otmenim večerama, prestižnim dešavanjima i praktično svuda u svetu ako događaj treba da bude ekstravagantan, onda na meniju tog događaja je obavezno kavijar, a zapravo otkad se čovek bavi ribolovom, 99 odsto tog vremena je kavijar bio hrana za siromašne - objasnila je Dubravka Vučić, viši kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. 

Imućni ljudi su jeli meso ribe, a sirotinja - ikru. Nije postojao adekvatan način konzerviranja te vrste hrane, pa su je koristili i za ishranu stoke i živine, jer bi bi ionako bacili ono što ne bi uspeli da pojedu.

Kavijar se dobija od riba moruna i jesetri. Morune su do pre jednog veka dostizale ogromne dimenzije, bile su duge i po sedam, osam, neke čak i devet metara i, samim tim, iz njih se dobijalo mnogo ikre.

24sedam TV
 

Ikru ne treba mešati sa kavijarom, kavijarom se naziva ikra koja je prošla specifični način obrade.

- Kad se uzorkuje ikra iz jajovoda ženke morune, ona se stavlja na sito ili rešeto gde se nežnim pritiscima ruke protiskuju ta jaja kroz rešeto, a na rešetu sita ostaju ovojnica i opne od jajovoda, ceo postupak mora u 20 minuta biti izveden, možda i brže, onda se tu dodaju so i konzervansi i meša se. Raritet je da se to meša guščijim perom. Kažu da ono vrši najnežniji pritisak na jaja jer ne smeju da se nagnječe prilikom pritiskanja, a kada prođu nenagnječena kroz rešeto onda im se dodaje so. Ali ne sme previše soli, jer onda ona budu gnjecava - rekla je voditeljki Mariji Atanasković.

Morune žive u Crnom moru, ali zbog mresta prelaze i po hiljadu kilometara. Pre izgradnje brane na Đerdapu, one su bile čest ulov u srpskom toku Dunava, pa je tako ribarsko gazdinstvo Kladovo imalo svoju prozvodnju kavijara. Srpski kavijar je bio veoma cenjen, po kvalitetu nešto ispod ruskog.

- Najskuplji je beluga kavijar, zato što je beluga ruski naziv za morunu. Što je primerak jedinke ženke stariji, to je ikra ukusnija, to je kavijar skuplji. Cene dostižu 10-20 hiljada dolara za kilogram, ako je primerak morune 50 godina star. One su dugovečne vrste, mogu dugo da žive - otkrila nam je Vučićeva.

Kako su Kinezi svrgli sa prestola Ruse kada je reč o proizvodnji kavijara, zbog čega je srpski kavijar prestao da se proizvodi i da li danas “sirotinja” može da ga priušti, saznaćete ako pogledate novu epizodu “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv

BONUS VIDEO

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2021/10/01/64c4e9aeb45738d81958cb9a/uhd/64c4e9aeb45738d81958cb9a.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958cb9a",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/1589-689-thumb-thumb-thumb.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam