Vučić i Varhelji: Za Srbiju i region 28 milijardi evra od EU, gradiće se putevi i pruge, a korist i za seoske škole

08.10.2020

21:19

0

Autor: S. G.

Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem razgovarao o budućnosti Srbije i ekonomskom paketu

Tanjug/Dragan Kujundžić

U narednih sedam godina Srbija i region dobiće osam milijardi evra u grantu, i još 20 milijardi evra više kroz različite projekte, što je za Srbiju od ogromnog značaja, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Vučić je istakao da se na tom sastanku najkonkretnije govorilo o budućnosti Srbije i ekonomskom paketu.

– Veoma sam zahvalan EU na velikoj podršci, koju će u narednih sedam godina, a naročito od 2023. godine, pružiti Srbiji i regionu. Zahvalan sam evrooskim poreskim obveznicima koji će uložiti veliki novac u region – rekao je predsednik Srbije.

Velika stvar za Srbiju

On je naveo da je jedan od najznačajnijih projekata za Srbiju da se napravi kompletna internet mreža u seoskim područjima, da svaka seoska škola ima kompjuter, što je, kaže, iako na prvi pogled mali projekat, vredan čak 73 miliona evra.

EU ima bolju ponudu od Kine

Varhelji je istakao i da nije uloga EU da govori o saradnji Srbije sa “trećim zemljama”, da vidi da Kina pokazuje zanimanje za investiranje u Srbiju, ali da EU ima “bolju ponudu”. On je, odgovarajući na pitanje novinara šta EU zamera Srbiji zbog saradnje sa Kinom, podsetio da EU i njene članice predstavljaju najvećeg investitora u regionu, kao i u Srbiji.

– Pokrivamo 70 odsto investicija i još više trgovinske razmene, i to se ne menja. Naprotiv, sa ekonomsko-investicionim planom očekujem još dublju integraciju Srbije sa EU. Na tome radimo i to nam je cilj – poručio je on.

– Mi jurimo da izgradimo najviše puteva i pruga i verujem da ćemo imati još veću podršku EU – dodao je Vučić.

On je naveo da je Srbija zahvalna na 40,3 miliona izdvojenih za izgradnju auto-puta Niš – Merdare, koji mnogo znači Srbiji. Vučić je izrazio nadu da će Srbija posle 2023-2024. godine moći da računa na pomoć za izgradnju pruge Kraljevo – Rudnica, auto-puta Beorgad – Sarajevo, kao i pruge Beograd – Šid – Zagreb.

– To su veoma važni projekti, velika stvar koje radimo sa EU – rekao je predsednik.

Evropski komesar Oliver Varhelji procenjuje da bi region i Srbija 2024. godine mogli da očekuju prva sredstva na osnovu Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

On je tako odgovorio na pitanje da li i kada region i Srbija mogu očekivati konkretna sredstva na osnovu paketa pomoći EU, uz konstataciju da je reč o njegovoj “skromnoj proceni”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji; Tanjug/Dragan Kujundžić

Komesar veruje, kako kaže, da sredstva mogu stići i ranije, ukoliko svi iz regiona dobro osmisle projekte, ali da ih najpre treba osmisliti i napraviti neku vrstu akcionog plana za njihovu realizaciju, te sačekati kraj pregovora o višegodišnjem finansijskom planu EU.

Novac stiže 2024. godine

– Moramo da sednemo, i to koliko sutra, sa različitim zemljama i da počnemo da osmišljavamo realizaciju, odnosno sprovođenje plana. Što pre to završimo, to ćemo pre moći da angažujemo sredstva, a 2024. je skromna procena. Mada, mislim da možemo i bolje od toga – rekao je Varhelji na pres konferenciji u Beogradu posle razgovora sa predsednikom Srbije.

Ukazao je da, uz to, EU čeka poslednji deo pregovora o višegodišnjem finansijskom planu u Savetu, te će, navodi, formalan rad na svim tim projektima početi tek kada taj okvir bude definisan. On je ukazao da u planu za Zapadni Balkan ima više od 10 fleksibilnih projekata koje je EU ponudila regionu za realizaciju.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti