Ako "Tesla" ima problema, svi bi trebalo da se zabrinemo!

12.12.2021 | 19:25

Ilon Mask je ovu kompaniju uspešno proveo kroz trgovinski rat i pandemiju, ali zastoj u lancu snabdevanja sve to okreće naglavačke

Copyright Profimedia

Tesla Inc. je do sada vešto upravljao kroz krizu lanaca snabdevanja i tenzije između SAD-a i Kine koje su ozbiljno poremetile globalne proizvođače. Najnovije brige proizvođača električnih vozila pokazuju da će stvari postati još teže za kompanije koje su se nadale da je najgore iza njih.

Pridruživši se brojnim drugim proizvođačima automobila koji traže da budu pošteđeni raznih tarifa, kompanija Ilona Maska poslala je tri predloga američkim trgovinskim predstavnicima gde podržava olakšice na sirovine koje mora da uveze iz Kine.

Traže različite vrste olakšica

U njima kompanije "Tesla" kaže da "prirodni grafen trenutno nije dostupan u potrebnim specifikacijama i kapacitetu koji potražuju, osim kod svojih redovnih dobavljača i u Kini", da bi proizveli baterije za električna vozila u SAD. "Tesla" zahteva različite vrste olakšica i za veštački i za prirodni grafen.

To je borba s neizvesnim ishodom. Poslednjih godina, čak i kroz trgovinski rat, "Tesla" je izašla kao pobednik u Kini. Ušla je pod povoljnim uslovima i uspostavila svoj vlastiti projekat, za razliku od drugih proizvođača automobila koji su morali da se udružuju u društva sa ograničenom odgovornošću. Ova kompanija je iskoristila politiku Pekinga koja podržava proizvodnju električnih automobila, pa je tako povećala proizvodnju i oformila lance snabdevanja po celoj Kini. Sve to je "Tesli" omogućilo da značajno poveća svoju proizvodnju, dok su planovi njenih konkurenata ostali da vise u vazduhu. 

Strah od kovida 19 je potisnuo strepnju od taksi. Uprkos manjkavostima u lancima snabdevanja i nestašicama, "Tesla" je uspela da proizvede mnogo automobila i izveze svoje poslednje modele u Evropu i Kinu. Ostali proizvođači automobila su bili primorani da privremeno zaustave svoje pogone. "Tesla" je isto imala poteškoća, ali su one bile daleko manje od onih koje su imale njihovi konkurenti. To je delom zbog toga što je Mask, koji je glasno ispoljio svoju frustraciju poslednjih dana, donosio dobre odluke, piše Blumberg.

Sve je povezano, jedni vuku druge

Borba "Tesle" da dođe do sirovine (u neophodnom obliku) dostupne samo u Kini, za ćeliju baterije koju pokušava da razvije pod svojim krovom, pokazuje da kriza izazvana problemima sa taksama i lancima snabdevanja nije ni blizu završena.

AP Photo/Susan Walsh, File
Ilon Mask

Ovi logistički zastoji i problemi povezani sa njima se kreću od naizgled privremenih problema u proizvodnji, pa sve do ozbiljnih zastoja koji usporavaju razvoj i produkciju. Grafit je nezamenljiv u pravljenju delova, ili anoda baterija za električna vozila. Bez njega, "Tesla" bi mogao da naleti na još veće probleme dok otkriva tehnologiju kojom je pokušao da dominira. Za to vreme drugi koji se trude da povećaju proizvodnju takođe neće biti uspešni. 

Ovo možda deluje kao sitan zastoj koji proističe iz stalnog pomeranja materijala. Ali to ukazuje na širi problem. Imajte na umu da materijal koji je neophodan "Tesli", a to je grafit, takođe potražuju i proizvođači baterija. U komentaru od strane Južno Korejske firme "SK Innovation Co." se tvrdi da trenutno ne postoji dovoljno dobra infrastruktura u SAD koja može da dopremi veštački grafit po neophodnoj ceni i u traženoj količini, slično kao i u "Teslinom" podnesku.

Pixabay
 

Šteta možda već napravljena

Šta više, firma je primetila da zbog toga što je ovaj materijal ključan, veća cena će zahvatiti potrošače u SAD kao i američke kompanije. A ako "SK" ne bude mogla da dođe do njega, onda bi ulaganje u baterije, što je vrhunac američkih elektronskih vozila kao i politika njihove proizvodnje, mogli da se nađu u problemu, piše Blumberg.

Za sada, kompanije koje su reagovale na potres kada je do njih dolazilo, čekaju da oni prođu. Ali teško je uvideti bilo kakav dugoročni plan. Zakonodavci su takođe bili primorani da uspore kako bi reagovali na sve veće izazove. To nije dobar znak za svet proizvodnje. Čak i ako dođe do olakšavanja nabavke, šteta je već napravljena. Malo ko je bio spreman. 

BONUS VIDEO

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2021/12/01/64c4e9aeb45738d81958cb59/uhd/64c4e9aeb45738d81958cb59.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958cb59",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/916048_t_1638886621.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Blumberg