Struju će Evropljani plaćati „zlatom“: U Finskoj cena iznad 400 evra za megavat-čas

01.12.2021 | 10:21

U Finskoj se danas struja plaća čak pet puta više nego pre godinu dana

Copyright Pixabay

Cena električne energije u Finskoj premašila je 400 evra po megavat-času (MWh) ove nedelje, u kojoj je zabeležen vrhunac potrošnje, pokazuju podaci sa berze električne energije Nord Pul.

Najviša cena je registrovana 29. novembra, od čak 422 evra po MWh, uključujući porez, što je za oko pet puta više nego pre godinu dana, prenosi „Raša tudej“ (RT).

Finska je energetski zavisna zemlja, pri čemu joj oko 10 posto električne energije isporučuje Rusija.

Energetska kriza bez milosti

Skok cene struje stručnjaci pripisuju poskupljenju energenata u centralnoj Evropi, u kojoj se velika količina električne energije proizvodi iz prirodnog gasa, čija je cena znatno porasla zbog energetske krize. Oni kažu da će struja u Finskoj verovatno ostati skupa do leta iduće godine, kada se očekuje da će nuklearna elektrana „Olkiluoto 3“ postati operativna.

Cena januarskih fjučersa gasa na berzi za čvorište TTF u Holandiji premašila je u utorak 1.170 dolara za hiljadu kubnih metara, odnosno 100 evra po MWh.

Prema podacima finske elektromreže „Fingrid“, uvoz električne energije iz Rusije činio je 10 odsto potrošnje struje u toj zemlji u periodu januar - septembar 2021.

Prosečna cena ruske struje iznosila je 57,98 evra po MWh. Ruska energetska kompanija „Inter RAO“ saopštila je prošle nedelje da najveći deo njenog izvoza električne energije ide u Finsku (37 odsto), baltičke zemlje (23 odsto) i Kinu (18 odsto), dodaje RT.

U Srbiji je struja za građane kontrolisana, a za privredu je poskupela u godinu dana od 60 do 100 odsto. Oni koji nisu sklopili nove, skuplje ugovore mogli bi da dobiju finansijski predah od jednog meseca, na osnovu poslednje odluke Vlade.

Vlada Srbije je pre nekoliko dana, radi sprečavanja posledica koje bi uvećana cena električne energije na berzama imala na ukupno tržište u Srbiji, donela Zaključak o regulisanju međusobnih prava i obaveza između EPS-a i kupaca struje na komercijalnom tržištu (preduzeća).

Tom odlukom Vlade se svim kupcima kojima ističe ugovor 30. novembra omogućava produženje važenja tog ugovora do 31. decembra.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/Tanjug