Jahu se potpuno povukao iz Kine: Razlog - kontrola i cenzura

02.11.2021 | 13:57

Kineski propisi, između ostalog, obavezuju kompanije koje posluju u zemlji da moraju da predaju podatke vlastima ako se to od njih zatraži

Copyright Pixabay

Američka kompanija Jahu (Yahoo) saopštila je danas da se potpuno povukla iz Kine, navodeći kao razlog ''sve izazovnije poslovno i zakonsko okruženje'', izvestila je agencija AP.

Kineske vlasti strogo kontrolišu internet u zemlji i traže od kompanija koje posluju u Kini da cenzurišu sadržaj i ključne reči koje se smatraju politički osetljivim ili neprikladnim, navodi američka novinska agencija.

- Zbog sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja u Kini, Jahuov paket servisa više nije dostupan u kontinentalnoj Kini od 1. novembra - navodi Jahu u saopštenju.

Odlazak koincidira sa sprovođenjem kineskog zakona o zaštiti ličnih podataka, kojim je propisano koje informacije kompanije mogu da prikupljaju o korisnicima i kojim su utvrđeni standardi o tome kako one moraju da se čuvaju.

Kineski propisi takođe obavezuju kompanije koje posluju u zemlji da moraju da predaju podatke vlastima ako se to od njih zatraži, što, prema agenciji AP, otežava zapadnim firmama poslovanje u Kini jer u domovini mogu biti izložene pritiscima zbog popuštanja kineskim zahtevima.

Američki zakonodavci su 2007. godine oštro osudili Jahu zbog predaje podataka o dva kineska disidenta Pekingu, koje je dovelo do njihovog hapšenja i zatvaranja.

Jahu je već ranije smanjio svoje operacije u Kini, a 2015. je zatvorio i kancelariju u Pekingu, tako da je njegovo povlačenje iz te zemlje više simbolično budući da su neki od njegovih servisa, uključujući i veb portal kompanije, već blokirani.

Ovo je druga velika američka tehnološka kompanija koja je u poslednjih nekoliko nedelja ugasila poslovanje u Kini. Prošlog meseca, Majkrosoftova platforma za povezivanje profesionalnih kadrova LinkedIn objavila je da zatvara svoj kineski sajt, umesto kojeg će postaviti oglasnu tablu o slobodnim radnim mestima.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug