Novi uslovi za penziju od 1. januara: Šta se sve menja i na koga će to uticati

25.11.2020

13:29 >> 13:43

0

Uslov za radni staž za žene ostaje nepromenjen

Novi uslovi za penziju od 1. januara: Šta se sve menja i na koga će to uticati
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Žene će od 1. januara naredne godine raditi dva meseca duže, ako žele da ostvare pravo na punu starosnu penziju, jer se za njih menjaju uslovi za penzionisanje.

Tako će im, umesto 63 godine života, koliko je bilo potrebno za penzionisanje ove godine, biti potrebna još dva meseca, a uslov za radni staž za žene ostaje nepromenjen, i to je najmanje 15 godina.

Dodavanje po dva meseca godišnje trajaće do 2032. godine, kada će uslov za starosnu penziju za oba pola biti izjednačen, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, rečeno je ranije Tanjugu u PIO fondu.

Uslovi za prevremeno penzionisanje

Za muškarce, od naredne godine promene nema – 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža.

U prevremenu penziju i muškarci i žene naredne godine odlaze pod novim uslovima, i to žene sa 58 godina i četiri meseci života i 39 godina i četiri meseca staža, a muškarci moraju imati najmanje 59 godina i 40 godina staža.

Za prevremenu penziju zarada se konstantno umanjuje; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Uslovi za oba pola za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju menjaju se sukcesivno do 2024. godine, kada će muškarci i žene biti izjednačeni, pa će im tako biti potrebno najmanje 40 godina staža osiguranja i 60 godina života.

Prevremenim starosnim penzionerima penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju.

Pravo na prevremenu starosnu penziju od 2015. godine, kad je počela primena Zakona o PIO, kojim je uvedena ova vrsta prava, svake godine između 9.000 i 10.000 osiguranika podnese zahtev i ostvari to pravo.

Kako se podnosi zahtev

Broj starosnih penzionera iz godine u godinu se povećava, a s druge strane, smanjuje se broj invalidskih penzionera, dok su porodični uglavnom u konstantnom procentu učešća. U Srbiji je trenutno oko 1,7 miliona penzionera, korisnika svih vrsta penzija, a njihova prosečna primanja su oko 27.769 dinara.

Pročitajte još: Još jedan skok plate: “Prosečna” 507 evra

Zahtev za ostvarivanje prava na penziju građani mogu da podnose na šalterima PIO fonda, poštom ili elektronskim putem. Elektronsko podnošenje zahteva Fond PIO je omogućio u martu ove godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike