Nemci šire proizvodnju u Srbiji uprkos koroni: Prave delove i za električne automobile

01.01.2021

09:05

0

Dolazak nemačke kompanije Forverk u Čačak bio je prekretnica u daljem privrednom razvoju grada na Moravi

Nemci šire proizvodnju u Srbiji uprkos koroni: Prave delove i za električne automobile
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Epidemija koronavirusa, kod ovog nemačkog giganta uticala je na proizvodnju, ali u pozitivnom pravcu. Kako kažu u kompaniji, nisu trpeli gubitke, a proizvodnja je proširena.

– Imali smo plan da bude proizvedeno robe u vrednosti 11 miliona evra, a došli smo na 16 miliona. U planu je takođe bilo da se ove godine zaposli u samom startu 300 radnika, a radna mesta dobilo je njih 420 – rekao je za Rinu Nenad Medenica, direktor “Forverka” i “Eldizija” u Srbiji.

Pročitajte još

Za 18 meseci na površini od 45.000 kvadratnih metara, u Preljini je podignuta jedna od najsavremenijih fabrika u svetu u oblasti automobilske industrije. Tu se proizvode delovi za renomirane svetske kuće, poput “BMW”, “folksvagena” i “bentlija”.

Proizvodnja je automatizovana i robotizovana, a osim standardnog asortimana počelo se sa pravljenjem delova za električne automobile.

U ovu investiciju Nemci su uložili 60 miliona evra i uz snažnu podršku Vlade Srbije i grada Čačka stvorila se šansa za zaposlenje 1.000 radnika.

– Zadovoljni smo uslovima i sve što je obećano to je i ispunjeno. Ono što je jako važno jeste da se mladim ljudima pruža šansa za napredak. Ja sam počela kao operater na mašini, a menadžeri su prepoznali moj trud i trenutno sam na obuci za tim lidera, tačnije za šefa smene, a to je tek početak – kaže Marija Bataković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike