„Tesla“ „bere pare“ u Kini, ali ošljarenje više ni tamo ne prolazi

09.02.2021 | 12:22 >> 14:37

Autor: Georgi Mitev Šantek

Automobilski div za električna vozila Tesla je ostvario u 2020. skoro petinu prihoda u Kini, ali sada kreću problemi zbog loše kontrole kvaliteta

Copyright Printscreen

„Tesli“, zahvaljujući snažnom povećanju prodaje u Kini, globalno cvetaju ruže, ali se ta kompanija sada u toj zemlju suočava sa povećanim nadzorom regulatora zbog problema s kvalitetom vozila.

Njihova prodaja električnih automobila u Kini porasla je na 6,7 milijardi dolara prošle godine u odnosu na gotovo tri milijarde dolara 2019, prema podacima iz detaljnog finansijskog izveštaja kompanije, prenosi „Raša tudej“.

Prodaja u Kini činila je oko 21 odsto ukupnih prihoda kompanije vrednih 31,54 milijarde dolara, tako da je azijski ekonomski drugo najveće tržište posle SAD.

Pročitajte još:

Kod kuće je kompanija u vlasništvu milijardera Ilona Maska zabeležila rast prodaje na 15,2 milijarde dolara prošle godin,e sa 12,7 milijardi 2019. godine.

Ova kompanija je krenula sa isporukom električnih automobila proizvedenih u njenoj “Gigafabrici” u Šangaju 2019. godine, u nastojanju da pojača svoje prisustvo na tom unosnom tržištu usred eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata.

Kineska vlada je pružila veliku podršku “Teslinoj” fabrici, koja je postala prva automobilska kompanija u potpuno stranom vlasništvu u Kini, pri čemu su državne olakšice uključile čak i oslobađanje od desetoprocentnog poreza na promet do kraja 2023.

Međutim, ovaj proizvođač električnih automobila se sada suočava sa pretnjama kineskih regulatora zbog niza prijavljenih problema s kvalitetom vozila, pošto su se potrošači žalili na izbijanje požara na baterijama, iznenadna nekonrtolisana ubrzanja vozila i kvarove sa bežičnim ažuriranjem softvera.

Kao odgovor na upozorenja regulatornih organa da se pridržava kineskih zakona i osigura kvalitet i bezbednost svojih proizvoda, “Tesla” je poručio da prihvata smernice i obećao je da će istražiti probleme na koje su se žalili kupci.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug