Nova nada za propalog giganta iz Čačka: Za fabriku, osim Rusa, zainteresovane još četiri firme

22.03.2021

13:43 >> 13:57

0

Autor: J.B.O.

Vode se ozbiljni razgovori sa stranima partnerom o zakupu halskog prostora FRA, da bi se nastavila proizvodnja i gde bi radilo oko 200 radnika

Nova nada za propalog giganta iz Čačka: Za fabriku, osim Rusa, zainteresovane još četiri firme
Copyright RINA

Nakon što je jedan od nekadašnjih najvećih giganata metalske industrije, Fabrika reznog alata iz Čačka, otišla pod stečaj od 452 radnika u pogonima će ostati njih 200. Za one koji odlaze iz fabrike iz Ministartsva privrede biće izdvojeni paketi mera, radnicima će biti ponuđen socijani program i uplaćeni doprinosi, a prve isplate očekuju se za desetak dana.

– Isplate malo kasne jer administracija nije obavljena u predviđenom roku kao i prkupljanje svih podataka o radnicima. Oni koji imaju do 40 godina radnog staža dobijaju otpremninu po 200 evra za svaku godinu provedenu u fabrici u dinarskoj protivvrednosti. Ima i radnika koji spadaju u kategoriju od više od 40 godina radnog staža i za njih je pripremljen poseban paket, te će dobiti jednu trećinu bruto ličnog dohodka koji su ostvarili u fabrici u iznosu od 550 do milion i sto hiljada dinara. Radnicima kojima nisu isplaćene zarade biće isplaćeni lični dohodci iz Fonda solidarnosti Ministarstva privrede od 32 000 dinara – rekao je Dušan Đelić, predsednik industrijskog sindikata FRA.

Vode se ozbiljni razgovori sa stranima partnerom o zakupu halskog prostora FRA, da bi se nastavila proizvodnja i gde bi radilo oko 200 radnika. Osim ruske kompanije “Bazis” iz Sankt Peterburga za pogone FRA, prem Đelićevim rečima, zainteresovane su još četiri kompanije.

– Cilj je da se proizvodnja nastavi, a u planu je da se kolektiv podmladi i na taj način dobije nova snaga i polet u radu – kaže Đelić.

Nasleđenim problemima se lokalna saomuprava bavi pet godina, sa ciljem da se fabrika i radnici sačuvaju i omogući pozitivno poslovanje na tržištu.

– Sa Ministarstvom privrede i svim nadležnim državnim institucijama, održao sam 49 radnih sastanaka, sa namerom i konkretnim predlozima kako da pomognemo FRA. U proteklom periodu uložena su velika finansijska sredstva, kako bi se pospešila proizvodnja u fabrici i sačuvala radna mesta – pojasnio je Đelić.

Pročitajte još:

On je istakao da će u narednom periodu nastaviti da se bori za najbolje rešenje za sve radnike FRA, kako bi im bilo omogućeno da nastave proizvodnju i uspešno posluju, da im budu uplaćeni doprinosi za penzijsko i socijalno osiguranje, socijalni program i da se isplate sve zaostale zarade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike