Skupo okretanje Zapadu: Crnogorske „Plantaže“ izgubile 80 odsto prodaje

23.03.2021

10:18 >> 10:39

0

Kriza izazvana koronom i gubitak ruskog tržišta doveli najveće crnogorsko poljoprivredno preduzeće pred stečaj

Skupo okretanje Zapadu: Crnogorske „Plantaže“ izgubile 80 odsto prodaje
Copyright Pixabay

Crnogorske „Plantaže“ (nekada „13. jul“), regionalno prepoznatljiva firma sa svojim voćem, grožđem i vinima, ispala je velika žrtva krize izazvane koronom, ali i političkih previranja i okretanja Crne Gore od Rusije ka Zapadu i NATO.

Predsednik Odbora direktora „Plantaža“ Božo Mihailović kazao je da je najveći problem te kompanije koronavirus, te da najpoznatiji crnogorski brend ima perspektivu ako se vrati na tržište, a da stečaj po svim pokazateljima ne sme i ne može da dođe u obzir.

– U uslovima delovanja korone, naš pad obima prodaje je 50 odsto, što je otprilike ekvivalent operativnih obaveza kompanije prema dobavljačima, državi i zaposlenima. Kad se u to ubroji i rusko tržište, kompanija je izgubila 80 odsto svoje prodaje – rekao je Mihailović, gostujući u programu RTCG.

„Plantaže“ su, kaže, u poslednjih deset godina prodale preko 300 miliona svojih proizvoda na regionalnom, evropskom i svetskom tržištu.

Pročitajte još:

Taj iznos za desetak godina je, navodi on, jedan prosečni domaći bruto društveni proizvod Crne Gore, odnosno osam odsto BDP Crne Gore na godišnjem nivou.

– Kompanija je pre korone imala nula evra duga prema državi i blagovremeno su isplaćivane plate – rekao je Mihailović, navodeći da je „Plantažama“ samo potrebno da se vrate na tržište.

Problem prodaje, kako je pojasnio, nije u proizvodu i asortimanu, te stoga ne može ni biti problema.

“Plantaže” jedva čekaju turističku sezonu, jer tada je potrošnja takva da 80 odsto naših vina piju stranci – rekao je Mihailović, dodajući da očekuje pomoć države.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Investitor.me

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike