Nastavlja se niz otkaza: Iz Gugla i Amazona odlazi „po nekoliko stotina“

11.01.2024 | 13:17

Autor: R.B.

Američki tehnološki giganti su u odvojenim saopštenjima naveli da će otpustiti stotine zaposlenih

Copyright Profimedia

Nastavlja se niz otkaza u, pre svega američkim, tehnološkim kompanijama. „Gugl“ je objavio da će se rastati sa "nekoliko stotina" zaposlenih i reorganizovati nekoliko odeljenja, prenosi Rojters.

Otkaze će dobiti radnici u glavnom inženjerskom odeljenju, kao i u odeljenjima koji su uključeni u razvoj glasovnog asistenta (Voice Assistant) i razvoj proizvoda kao što su pametni telefoni „piksel“, pametni kućni uređaji „nest“ i fitnes narukvice „fitbit“.

Pored toga, "većina" zaposlenih u odeljenju specijalizovanom za razvoj u oblasti proširene stvarnosti (Augmented reality) biće otpuštena, dodaje se u saopštenju kompanije.

I drugi veliki igrač, najveći zapadni onlajn trgovac „Amazon“, je u istom danu najavio otpuštanje "stotina zaposlenih". Višak radnika je utvrđen pre svega u servisu za striming Tvič (Twich) i Prajm video, kao i u filmskom studiju Metro Goldvin Mejer koji je Amazon kupio 2021. godine, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Samo Tvič otpušta 500 radnika, odnosno 35 odsto zaposlenih.

Kompanija „Alfabet“, vlasnik „Gugla“, je u 2023. godini otpustila 12.000 zaposlenih, a „Amazon“ 27.000 radnika.

Tehnloške kompanije širom sveta su, zbog pada prihoda ali i prethodnog masovnog zapošljavanja, prošle godine otpustile više od 260.000 zaposlenih.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam