Srbija ponovo ima svoj traktor: Klima, 90 konja i 12 brzina „majevice 90“

05.07.2023 | 14:47

Autor: G.M.Š./Tanjug

Firma iz Bačke Palanke, "Majevica servis", pravi traktor većinski domaće prozvodnje koji će na srpske oranice krajem leta

Copyright Profimedia

Traktor "Majevica 90" sa savremenom tehnologijom, 90 konjskih snaga, klimom i 12 brzina, naći će se u prodaji krajem leta, a proizvodiće ga firma iz Bačke Palanke "Majevica servis", iz koje ističu da je prilikom kupovine omogućen period otplate do sedam godina, kao i mogućnost robne razmene.

- Traktor će se prodavati zajedno sa šest priključnih mašina, tako da će imati sve što je potrebno za mala i srednja gazdinstva, ali ovakav tip mehanizacije dobro će koristiti i većim poljoprivrednim gazdinstvima - rekao je Radovan Komad iz odeljenja prodaje ove kompanije za portal novosadskog „Dnevnika“.

On je dodao da će preko 50 odsto komponenti u traktoru biti domaće proizvodnje.

- Mi smo ovom prilikom neke delove sami proizveli, ali smo i sarađivali sa 40 kooperanata iz cele Srbije, te je više od 800 komponenti novog srpskog traktora napravljeno u našoj zemlji. Ono što smo morali da uvezemo jeste „Perkinsov“ motor i „Kararo“  transmisiju - istakao je on.

Kada je u pitanju cena traktora, navodi se da će biti poznata do kraja leta, pre nego što se traktor nađe u prodaji.

Komad objašnjava da je najviše vremena i uloženo u potragu za firmama u Srbiji koje bi, zajedno sa "Majevicom“, učestvovale u proizvodnji ovog traktora, jer su želeli da što više bude domaćih komponenti.

Isto tako, s obzirom na to da se ideja za proizvodnju srpskog traktora javila pre oko dve godine, inženjeri i zaposleni u ovoj kompaniji susreli su se sa izazovima koje je donelo vreme pandemije, i koji su uspešno savladani.

U Srbij se još proizvodi i traktor čuvenog imena „IMT“, ali sklapanjem od delova koji stignu iz matične fabrike „Tafe“ u Indiji. Ti delovi, većinom, vode poreklo iz nekadašnje fabrike u Beogradu, sa kojom su Indijci svojevremeno sarađivali a potom i otkupili licencu a potom i ime.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam