Ministarka Đedović imenovala nove članove NO EPS-a, među njima i norveški stručnjaci

08.06.2023 | 14:39

Cilj Vlade Srbije da sprovede reforme koje će se videti u većoj odgovornosti, depolitizaciji i u rezultatima

Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Ministarka rudarstva i energetike i predstavnik Vlade Srbije u Skupštini akcionara "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Dubravka Đedović predstavila je danas u sedištu Vlade nove članove Nadzornog odbora EPS-a, među kojima su i norveški stručnjaci za energetiku.

Za nove članove imenovani su bivši državni sekretar norveškog premijera Oluf Ulset, rukovodilac beogradske kancelarije Euroneta Vladan Živanović, magistar ekonomije sa iskustvom rada na visokim pozicijama u više ministarstava Norveške Per Sanderud, nekadašnji vodeći specijalista u Svetskoj banci u Vašingtonu Dejan Ostojić, stručnjak za energetiku sa iskustvom rada na visokim pozicijama norveške energetske kompanije Statkraft Hilde Baken, rukovodeći na više pozicija u domaćim i stranim bankama Igor Petković i predstavnik Sindikata radnika EPS-a Miodrag Ranković.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

"Danas je važan dan za EPS i možemo reći početak nove ere koja ima sve mogućnosti da bude snažna moderna i uspešna kompanija koja će biti lider i primer za čitav region. Ukratko da bude ono što po svojim potencijalima i istoriji zaslužuje i treba da bude. To je verujem želja svih građana naše zemlje i zaposlenih u EPS-u", navela je ministarka Đedović na konferenciji za medije organizovanoj povodom imenovanja novih članova EPS-a.

Dodala je da ovo imenovanje nije samo "reforma na papiru" već da je cilj Vlade Srbije da sprovede reforme koje će se videti u većoj odgovornosti, depolitizaciji i u rezultatima koji su najveće merilo uspeha.

"Kada je donošen statut EPS-a rekli smo da ćemo se baviti suštinom, a ne formom. Da želimo da unapredimo upravljanje, da ćemo tražiti profesionalce iz Srbije i sveta. Da ćemo poboljšati način rada i uspostaviti jasnu podelu odgovornosti", rekla je ministarka.

Ocenila je da je jasno da se stvari u EPS-u ozbiljno menjaju i da će imenovanje novih članova biti primer profesionalizacije menadžmenta u energetskom sektoru, ne samo u Srbiji već i u regionu.

"Država vidi EPS kao stub energetske stabilnosti Srbije koji treba da obezbedi veću energetsku nezavisnost pogotovo u periodu svetske ekonomske krize i tranzicije na prelazu ka čistijom energijom", navela je Đedovićeva.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Naglasila je da EPS mora da bude kompanija koja je sposobna da bude nosilac velikog investicionog ciklusa u energetici, jer ona treba da gradi nove proizvodne kapacitete i da se kroz tu kompaniju ulože desetine miliona evra investicija u narednom periodu.

"Vlada Srbije je više puta ponovila da država ostaje vlasnik EPS-a i ona je ta koja definiše šta želi od EPS-a ali i od novog nadzornog odbora koji preuzima jednim delom sprovođenje naše energetske strategije", rekla je Đedovićeva.

Novoimenovani član NO EPS-a Oluf Ulset rekao je da je u srcu svakog modernog društva električna energija.

"Naš zadatak je da obezbedimo električnu energiju na održiv način, ali uz smanjenje štetnih emisija i obezbedimo sigurno snabdevanje", rekao je Ulset.

Istakao je da je A.D. EPS po svim standardima veliko javno preduzeće i poslodavac i veoma značajna kompanija za srpsko društvo.

"EPS se suočava sa istim velikim izazovima prilikom snabdevanja društva energijom kao i druge regionalne, ali i evropske kompanije. Vlada je postavila jasne ambicije u vezi transformisanja EPS-a, kako bi poboljšala rezultate, smanjila štetne emisije i povećala udeo i ulogu obnovljivih izvora energije", naveo je Ulset.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug