24sedam istražuje koja su zanimanja najplaćenija u Srbiji, a ima i iznenađenja

04.10.2020

05:35 >> 06:31

0

U Srbiji dobro zarađuju, kao i svuda u svetu, softveraši, menadžeri, kontrolori leta...

24sedam istražuje koja su zanimanja najplaćenija u Srbiji, a ima i iznenađenja
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Nije nikakva nepoznanica da u vreme sveopšte digitalizacije programeri i u Srbiji bez problema mogu da zarade više od 1.000 evra mesečno, ali su na listi najplaćenijih zanimanja i neka za koja možda ne biste očekivali da su tako visoko plasirana.

– Što se tiče najplaćenijih zanimanja u našoj zemlji, svakako prednjači IT struka s najvećim prosečnim platama, ali i tu moramo napomenuti da se taj podatak ne odnosi na celu IT struku već isključivo zavisi od staža. Tako da najveće zarade imaju seniori, odnosno programeri sa više od pet godina radnog iskustva i više znanja – kaže, za 24sedam, Miloš Turinski iz Infostuda.

Pored ovog zanimanja, koje je ujedno i najdeficitarnije na našem tržištu, pa su plate po pozicijma i do 250.000 dinara u proseku, visoke zarade imaju viši menadžeri kompanija, kontrolori leta i mašinski i elektro inženjeri, marketing stručnjaci, ali neka zanimanja u oblasti rudarstva.

I nekvalifikovani radnici odlično zarađuju

Prema specijalizovanom sajtu Infoplate.rs, prosek za viši menadžment u Srbiji je 190.000 dinara, srednji menadžent je na nivou od 120.000 dinara, dokle „dobacuje“ i plata recimo građevinskog inženjera koji je počeo da radi za pedesetak hiljada dinara.

Ali pored ovih visokokvalifikovanih zanimanja ne smemo da zaboravimo ni NKV zanimanja koja su visoko plaćena u odnosu na visinu prosečne zarade u našoj zemlji.

I nekvalifikovani radnici mogu biti visoko plaćeni, čak i u Srbiji; Pixabay

– Tako visoke plate mogu da imaju majstori raznih zanata, poput zavarivača, za koje su neke kompanije spremne da izdvoje mesečnu zaradu u iznosu između 2.000 i 4.000 evra, zatim zaposleni na pozicijama šefa kuhinje ili kvalitetnog buregdžije, gde visina zarade može da premaši 100.000 dinara – kaže Turinski.

Radi poređenja „sa svetom“, možda je najlakše uzeti primer Nemačke, destinacije koju u potrazi za poslom kao prvu opciju uzimaju i mladi i obrazovani u Srbiji. Za razliku od srpske Nacionalne službe za zapošljavanje, koja nema ili ne objavljuje takve podatke, Federalna agencija za zapošljavanje u Nemačkoj ima i prosečne zarade po profesijama u toj zemlji, i to po regionu, demografskoj grupi ili polu.

Nemci su inženjerska nacija

U Nemačkoj su tako najplaćeniji naučni istraživači, piloti, menadžeri kompanija, lekari i industrijski inženjeri. Na drugom kraju skale su frizeri, cvećari i zaposleni u sektorima prodaje hrane i čišćenja.

Tako je prosečna bruto plata lekara 5.800 evra, nastavnika u školi nešto veća od 5.000 evra, softverskog inženjera 4.400 evra. Medicinske sestre zarađuju 3.300 evra, kuvari 2.100, a čistači i frizeri između 1.500 i 1.800 evra.

Ali u Nemačkoj su plate različite i po regionima. Tako je u saveznoj državi Baden-Virtemberg prosečna bruto plata 2.994 evra, ali to ne tangira mnogo zidara u Severnoj Rajni Vestfaliji, koji u proseku zarađuje 3.222 evra.

I za kraj, iako se u Nemačkoj može zaraditi u mnogim profesijama, kao „inženjerska nacija“ Nemci posebno cene tu profesiju. Početnici zarađuju od 36.000 do 45.000 evra bruto godišnje, a oni sa 10 godina staža dostižu od 50.000 do 65.000 evra. Uz to, iz te profesije dolazi i najviše ljudi na pozicijama top-menadžmenta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike