Tabaković sa MMF-om: Srbija spremno dočekala krizu, dobri izgledi za rast privrede

05.10.2020 | 15:38 >> 16:54

Autor: Slađana Gavrić

Na prvom plenarnom sastanku sa MMF-om, delegaciju Srbije predvodila Jorgovanka Tabaković, a misiju MMF-a Jan Kejs Martejn

Copyright Promo/Narodna banka Srbije

Srbija je ovu krizu dočekala u mnogo boljem stanju nego neke prethodne periode. Donet je snažan, pravovremen i sveobuhvatan paket mera u borbi protiv pandemije, a Srbija ima dobre izglede rasta, ocenili su predstavnici MMF-a na plenarnom sastanku sa delegacijom Republike Srbije koji je danas održan u video-formatu.

Na plenarnom sastanku, delegaciju Srbije predvodila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju MMF-a predvodio je Jan Kejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima. Na tom sastanku dogovoren je plan rada tokom petog, poslednjeg polugodišnjeg razmatranja ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike, koje će trajati do 16. oktobra.

Nema dileme za brz oporavak

Sumirajući nove makroekonomske projekcije, koje uključuju i najnovija kretanja,Jorgovanka Tabaković istakla je da se od početka pandemije na međunarodnom nivou vodi debata oko toga da li će oporavak svetske ekonomije imati oblik latiničnog slova “V”, a da u slučaju Srbije nema dileme da će oporavak biti brz i da će imati najbolji mogući profil u uslovima koji su zadesili svet.

I MMF je ocenio da su mere nosilaca politika u Srbiji dobro osmišljene i da su na pravi način bile usmerene na podršku svim sektorima, čime je podržana domaća tražnja i sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja.

– U Srbiji su efekti prvog talasa pandemije, zaključno sa aprilom, bili u okvirima naših pretpostavki na osnovu kojih smo radili makroekonomske projekcije. Od maja je oporavak u svim mesecima bio brži od naših očekivanja -istakla je guvernerka.

Copyright Uspešna onlajn poseta i početak razgovora MMF-a i predstavnika delegacije Srbije; Promo/Narodna banka Srbije

Prema njenim rečima, promet u trgovini na malo još u junu se vratio na pretkrizni nivo, dok se industrijska proizvodnja na taj nivo vratila u avgustu, kada ga je i premašila.

Višegodišnja stabilnost cena i finansija

– S obzirom na to da smo premašili pretkrizni nivo industrijske proizvodnje i da su rezultati u poljoprivredi još bolji nego što smo mislili, sasvim je realno što sada očekujemo stopu rasta BDP-a u ovoj godini od minus jedan uz rizike naviše. Već sledeće godine očekujemo potpuni ekonomski oporavak i rast bruto domaćeg proizvoda od oko šest odsto –  rekla je Jorgovanka Tabaković.

Na kraju, zaključeno je da NBS sa MMF-om nema reformskih ciljeva i nezavršenih zadataka, s obzirom na to da je u Srbiji obezbeđena višegodišnja stabilnost cena i finansijskog sektora, da je mnogo urađeno u oblasti jačanja finansijskog sektora, kao i da je ključno da se kontinuitet dobre politike nastavi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

TAGOVI: