Menja se način zapošljavanja stranaca u Srbiji

10.12.2022 | 08:22

Autor: 24sedam/Tanjug

Vlada Srbije formirala je radnu grupu čiji je zadatak da do 13. januara predloži kako inovirati zakonsku regulativu o strancima i njihovom zapošljavanju

Copyright Pixabay

Vlada Srbije sprema predlog izmena propisa koji se tiču zapošljavanja stranaca. Formirana je radna grupu čiji je zadatak da do 13. januara predloži kako inovirati zakonsku regulativu o strancima i njihovom zapošljavanju.

U odluci objavljenoj u „Službenom glasniku“ navodi se da će ta grupa pripremiti nacrte izmena i dopuna Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca, ili novi tekst ta dva propisa.

Prethodno grupa će izvršiti analizu postojeće regulative u ta dva zakona. Radnu grupu vode Nenad Paunović iz kabineta premijerke i Danijel Nikolić iz generalnog sekretarijata Vlade Srbije, a među članovima su ministri građevinarstva Goran Vesić i nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović.

U dvadesetosmočlanoj grupi je još četvoro iz kabineta predsednika Vlade Srbije, te 11 predstavnika MUP-a.

U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina povećan broj stranaca, koji uglavnom rade na bazičnim poslovima u građevinarstvu a bilo je najava da će stiči i vozači za transportni sektor.

Takođe, u 2022. godini primetan je veliki broj visokotehnološki obučenih stranaca koji stižu da rade u međunarodne kompanije u Srbiji, kao i građana Rusije i Ukrajine iz IT sektora, koji su izbegli pred ratom te dve zemlje.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam