Jeftinije „halo“: Bez rominga na Zapadnom Balkanu

26.10.2020 | 13:35 >> 14:37

Autor: Georgi Mitev Šantek

U regionu Zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, ali se na tome neće stati, rečeno na konferenciji u Tirani

Copyright Profimedia

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu je na otvaranju onlajn trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana rekla da je sporazumom iz Beograda, kojim je postignut dogovor o  ukidanju rominga u mobilnoj telefoniji na Balkanu, napravljen veliki iskorak, ali da se na tome neće stati.

Rekla je da države Zapadnog Balkana sada plaćaju između 83 i 96 odsto manje cene rominga nego pre nekoliko godina.

– Verujte da to nije bilo lako postići. To je, međutim, važan znak regionalne saradnje i ekonomske integracije. Treći korak, koji će biti narpavljen u srednjem roku, jeste smanjivanje rominga između Zapadnog Balkana i EU. Pripreme za to su već pokrenute i aktivnosti će biti predstavljene za vreme narednog digitalnog samita – rekla je Majlinda Bregu.

Generlana sekretarka kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja ZB i da će i na Samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Cilj je da se stvore nove mogućnosti za rast kompanija i otvaranje novih radnih mesta.

Majlinda Bregu navodi da se region ZB suočava sa novim izazovima usled pandemije kovida 19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.

Naglasila je da je padnemija dramtičnmo promenila svet koji znamo i ubrzala digitalnu transformaciju društva i da zato u fokusu treba da budu pametne politike za digitalnu revoluciju.

Približavanje privatnom sektoru

Uprkos krizi izazvanoj širenjem virusa korona, s kojom se region, ali i celi svet suočava, na trećem Digitalnom samitu ZB razmatraće se mogućnosti uspostavljanja partnerstava sa privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Generlana sekretarka dodaje da će samit okupiti visoke zvaničnike vlada iz regiona, Evropske komisije, poslovne zajednice i druge partnere.

Ovogodišnji samit, čiji je domaćin vlada Albanije, održava se  putem interneta, a u okviru njega je planiran i završni  ministarski sastanak 2. novembra u Tirani.

Nakon Skoplja, koje je bilo domaćin prvog Digitalnog samita ZB 2018. godine i Beograda naredne godine, kada je šest ekonomija regiona potpisalo Regionalni sporazum o smanjenju cena rominga, samit u Tirani će istaći postignuća Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Digitalni samit ZB deo je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug