Apsolutni hit na tržištu nekretnina: Ovi stanovi su potpuno drugačiji, ali mame najviše zbog jedne stvari (FOTO + ANKETA)

16.01.2022 | 11:26

Autor: Maria Petrović

Razlika u ceni između stana i poslovne jedinice je minimalna, pa se sve više ljudi koji imaju sopstveni biznis odlučuje na ovakav način života

Copyright Profimedia

Pandemija koronavirusa mnoge je naterala na rad od kuće, pa su tako svoje stanove morali da adaptiraju i za potrebe posla. Znači, dva u jednom. Ovakve stambene jedinice postoje odavno, kažu u agencijama za nekretnine, ali se u poslednje vreme sve više traže za iznajmljivanje. Zainteresovani su najviše stranci, koji privremeno borave u Srbiji.

Razlika u ceni stambene i poslovno-stambene jedinice je simbolična, a preduzetnici ili firme se za ovo drugo najviše odlučuju kako bi finansijski olakšali sebi, ali i imali više vremena koje bi utrošili na putovanje od kuće do posla.

Primera radi, za poslovni prostor od 100 kvadrata u Nišu, sa 50 kvadratnih metara poslovnog prostora i odvojenim spratom sa spavaćom sobom i kupatilom, treba izdvojiti 490 evra. 

Pixabay
 

Za upola manju kvadraturu, ali sa istom namenom, na Novom Beogradu, potrebno je izdvojiti 400 evra.

U agencijama ističu da nema značajne razlike u cenama stambene jedinice i tog takozvanog poslovnog apartmana. 

- Samo za prostor za život morali biste da izdvojite minimum 200 evra, dok bi za lokal ta suma mogla da bude i trostruko veća. Stoga se mnogi sve češće odlučuju za ovakav model života. Ipak, mi smo samo posrednici i sve isključivo zavisi od dogovora stanodavca i budućih stanara. Lokacija je, kao i uvek, ključna - objašnjavaju za 24sedam u jednoj beogradskoj agenciji, i dodaju: 

- Najskuplji su uži centar i Novi Beograd, delovi grada koji se najčešće i traže jer je tu smešteno najviše poslovnih firmi.

Ušteda na vremenu

Devojka Jovana I. imala je prilike da radi u jednom od takvih stanova. Naime, bila je zaposlena u kozmetičkom salonu, u stanu na Dorćolu, koji je ujedno bio i stambena jedinica vlasnice.

- Dnevna soba je ogromna i podeljena je na više segmenata - za manikir, pedikir, a imali smo i kozmetički krevet - objašnjava Jovana.

Takođe, tu su i dve kuhinje, jedna koja je namenjena za zaposlene i druga koju koristi samo vlasnica salona.

Pixabay
 

Kako objašnjava sagovornica, vlasnica se za takav korak odlučila kako bi smanjila troškove, ali i da bi svakodnevno mogla što više termina da zakaže.

- Shvatila je da je isplativije ukoliko radi od kuće. Mogla je da započne posao kada želi, da napravi pauzu bilo kada i obavi sve one poslove koje bi joj onemogućilo konstantno gubljenje vremena u prevozu, ili bi pak mogla da ostane duže na poslu - dodaje ona.

S druge strane, frizer Darko Marković sa Novog Beograda odlučio se na ovakav korak prvenstveno zbog privatnosti svojih mušterija.

Foto: Privatna arhiva
 

- Osećaju se komotnije i opuštenije. Atmosfera u stanu ne može da se poredi sa salonom u lokalu. Žene vole da imaju svoju slobodu i privatnost - objašnjava on za 24sedam.

Takođe, kao najveću prednost ističe uštedu vremena.

Foto: Privatna arhiva
 

- To što mi je salon u stanu je velika olakšica, jer tako imam više vremena. Lakše je jer nema putovanja, odmorniji sam za posao i, samim tim, klijenti su zadovoljniji - dodaje on.

Ima jedna caka

Iako je ovakav model života zaista primamljiv, on sa sobom donosi i određene začkoljice, zbog kojih se neki ipak dvoume.

Naime, mesečni računi i porez su viši.

- Kada je reč o porezu, on je viši za poslovne apartmane nego za stanove, jer se smatra da ste kupili poslovni prostor. Zatim, komunalije su takođe više, kao i ostali mesečni računi. Nema povraćaja PDV-a, čak ni kada kupujete apartman u novogradnji, dok su banke koje nude stambeni kredit za poslovne apartmane retke - napominju u agenciji za nekretnine.

Zasada ovakve stanove uglavnom iznajmljuju stranci koji su u državi privremeno, ili pak firme za potrebe svojih radnika.

BONUS VIDEO:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/01/01/64c4e9aeb45738d81958ca46/uhd/64c4e9aeb45738d81958ca46.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958ca46",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/3457-nebojsa-matic-3-thumb.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam