Ipak imamo i dobre vesti: Nekome povišica, a nekoga čeka radno mesto!

07.01.2021

06:55 >> 10:34

0

Poskupljenja su neminovna, ali oko 2,2 miliona građana imaće već od ovog meseca uvećana primanja

Ipak imamo i dobre vesti: Nekome povišica, a nekoga čeka radno mesto!
Copyright Tanug/Strahinja Aćimović

Iako su nas već od 1. januara dočekala poskupljenja, što komunalija, poput struje i vode, što poreza na imovinu ili TV pretplate, ima i dobrih vesti koje će obradovati više od 2,2 miliona građana Srbije.

Tako će nešto manje od 1,7 miliona penzionera sačekati januarski ček za penziju uvećan za 5,9 odsto. Rast primanja nastarijih sugrađana je ozakonjen i u skladu je sa tzv. švajcarskom formulom, prema kojoj će mesečni iznos penzija biti veći za 800 do 8.000 dinara, u zavisnosti od dasadašnjih iznosa.

Medicinarima odmah pet odsto

Prosečna penzija će prema istoj formuli biti uvećana za oko 1.600 dinara i iznosiće 29.407 dinara mesečno. Sugrađani čije penzije iznose 50.000 dinara, moći će da računaju na povišicu od oko 3.000 dinara, pa će tako u 2021. godine dobijati skoro 53.000 dinara.

S druge strane i zaposlenima u javnom sektoru sledi povišica zarada, s tim da će prvo od ovog meseca medicinskim radnicima plata biti uvećana za pet odsto. Ostali zaposleni u javnom sektoru dobiće najpre povećanje plate od 3,5 odsto, a u aprilu i za dodatnih 1,5 odsto.

Penzionerima zarade veće za 5,9 odsto; Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema ovoj računici, lekari opšte prakse čija mesečna primanja u proseku iznose oko 70.000 dinara, od janura će dobijati 73.500 dinara. Plate učitelja će nakon druge povišice od aprila iznositi oko 48.300 dinara umesto sadašnjih 46.000 dinara. Mesečna zarada nastavnika s fakultetskom diplomom biće povećana sa sadašnjih 59.000 na oko 61.950 dinara.

Povišicu će sada od ovog meseca dobiti i pripadnici Vojske, s tim da će oni u aprilu dobiti i dodatno povećanje od 10 odsto, koje neće biti linearno. Kako je ranije najavljeno, najveće povećanje imaće vojnici po ugovoru – razvodnici, desetari, mladi vodnici, pa podoficiri, a najmanje uvećanje imaće oficiri.

Neoporezivi deo zarade se povećava

Takođe, i mesečna minimalna zarada za oko 350.000 radnika u Srbiji, koliko ih dobija minimalac, biće uvećana i iznosiće 32.126 dinara. Naime, odlučeno je da minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar – decembar 2021. godine iznosi 183,93 dinara (neto), po radnom času.

Povećava se i minimalac; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Dobra vest je i to što se neoporezivi iznos mesečne zarade sa 16.300 povećava na 18.300 dinara. Time se, kako je obrazloženo, obezbeđuje smanjenje fiskalnog opterećenja prihoda koje građani ostvare po osnovu rada.

Pročitajte još

U cilju podsticanja zapošljavanja, izmenama Zakona o porezu na dohodak građana takođe je predviđeno produženje važenja olakšica za zapošljavanje novih radnika do kraja 2021. godine. Te olakšice se odnose na pravo na povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog radnika od 65 do 75 odsto, u zavisnosti od broja novozaposlenih.
S obzirom na to i da je konačno, posle sedam godina, ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ove godine pojedini građani dobiće posao u državnoj službi.

Pravila zapošljavanja

Tako će ubuduće korisnici javnih sredstava sami donositi odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu, uz određeno ograničenje. To ograničenje se odnosi na zapošljavanje do 70 odsto od broja zaposlenih koji su napustili to preduzeće tokom prethodne godine.

Ukoliko je, na primer, 10 zaposlenih napustilo jednu ustanovu tokom prethodne godine, maksimalan broj ljudi koji može biti zaposlen je sedam. Fleksibilni sistem zapošljavanja u javnom sektoru utvrđen je izmenama Zakona o budžtskom sistemu, a važiće do 31. decembra 2023. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike