Vlada Srbije donela odluku: Proverite da li ste na spisku onih koji će dobiti novčanu pomoć države!

15.04.2021

16:35 >> 16:46

0

Autor: J.B.O.

Pomoć će biti u vidu isplate minimalca, ali i u vidu isplate 60 evra svakom punoletnom građaninu

Vlada Srbije donela odluku: Proverite da li ste na spisku onih koji će dobiti novčanu pomoć države!
Copyright Profimedia

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunima Zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim ukupni prihodi i primanja iznose 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više u odnosu na iznos prihoda planiran inicijalnim budžetom za ovu godinu. Rebalans budžeta usmeren je na ublažavanje posledica izazvanih epidemijom virusa COVID-19 i na značajno uvećanje kapitalnih investicija, posebno u izgradnji zdravstvene infrastrukture. Za kapitalne investicije u 2021. godini izdvojeno je 362,1 milijardi dinara, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 430 milijardi dinara.

Rebalansom su prihodi budžeta povećani pod uticajem boljih kretanja u pojedinim segmentima ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu, kao i zbog očekivanih efakata primene dodatnog paketa mera. Projekcija rasta BDP-a za ovu godinu zadržana je na nivou od 6 odsto. Predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.768,4 milijardi dinara.

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe kojom se turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje pomoć u iznosu od dve minimalne zarade (za svaki mesec u visini od 30.900 dinara po svakom turističkom vodiču i turističkom pratiocu) uplatom na dinarski tekući račun kod poslovnih banaka. Te dve minimalne zarade biće isplaćene u julu i avgustu.

Pomoć u istom iznosu od dve minimalne zarade dobiće i zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu. Sredstva se dodeljuju po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekat isplatio zaradu za mesec decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Uzimajući u obzir da su građani koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi najranjivija kategorija u uslovima pandemije COVID-19, Vlada Srbije dodelila je bespovratnu pomoć u iznosu većem od 230 miliona dinara, za više od 3.100 samostalnih umetnika. Samostalni umetnici čiji status je utvrđen od strane reprezentativnog udruženja u kulturi dobiće pomoć u visini od dve minimalne zarade, koje će biti isplaćene u julu i avgustu.

Foto:24sedam

Pomoć u iznosu od 60 evra u dinarskoj protivvrednosti biće isplaćena svim državljanima Republike Srbije koji se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na današnji dan. Nacionalna služba za zapošljavanje, pre početka isplate, sačiniće izvod iz službene evidencije lica koja imaju pravo na pomoć i dostaviti ga “Banci Poštanska štedionica” a.d. Beograd. Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, počev od 1. juna ove godine. Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.

Na sednici je doneta odluka o obrazovanju Saveta za podsticanje razvoja digitalne ekonomije, inovacija, visoko-tehnološkog preduzetništva i digitalizacije u poslovanju privrednih subjekata. Rad Saveta biće usmeren na sistemsko podizanje obima izvoza u oblasti digitalne ekonomije, visoko-tehnoloških proizvoda i usluga i inovacionog preduzetništva, povećanje obima stručnog kadra, poboljšanje infrastrukture za poslovanje, unapređenje primene visokih tehnologija i povećanje ukupne zaposlenosti razvojem inovacionog preduzetništva.

Pročitajte još:

Vlada Srbije obrazovala je Radnu grupu za praćenje digitalizacije i publikovanje novog fototipskog izdanja “Miroslavljevog jevanđelja“, stare i retke knjige od izuzetnog značaja. Radna grupa sagledaće sve okolnosti vezane za proces digitalizacije najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa koji je upisan u Uneskov registar kulturne dokumentacione baštine “Pamćenje sveta“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike