Koliko će ko dobiti uz vakcinu: Ističe rok za novac koji neće dobiti „baš svi“

19.05.2021 | 05:38 >> 07:37

Autor: Georgi Mitev Šantek

Ostalo je manje od dve nedelje do dana za kada je najavljen početak akcije državne novčane naknade za one koji su se vakcinisali i tako doprineli zdravlju na

Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Velika grupa građana Srbije, koja je prema poslednjim podacima ovih dana narasla na više od 2,8 miliona ljudi, već se kvalifikovala za zaokruživanje cifre od 10.000 dinara koje će ove godine dobiti kao pomoć države.

Procedura ista

Način prijavljivanja za novac za vakcinisane je već dobro poznat i ne razlikuje se od onog za „60 evra“. Na vebsajtu Uprave za trezor (idp.trezor.gov.rs), u delu „Podnošenje prijave“ ostavljaju se lični podaci – JMBG i broj lične karte, kao i naziv banke u kojoj građanin ima otvoren račun ili želite da mu bude otvoren namenski. Prijava je moguća i telefonski, na broj 0800 101 100, gde će građane kroz ceo proces voditi automatski snimljen glas.

Penzioneri i građani koji primaju socijalnu pomoć, ako i oni koji su u zatvoru, neće morati da se prijavljuju. Nikakve dodatne informacije o primanju vakcine građani ne daju, jer resorne institucije već imaju te podatke- ko je, gde, i čime vakcinisan.

Ostali moraju da požure jer ostalo je samo 13 dana do zaključivanja liste onih koji su do 31. maja primili bar jednu dozu vakcine protiv kovida-19 i tako doprineli opštem zdravlju nacije.

Sa 3.000 dinara, koliko je predviđeno da se iz državnog budžeta dobije ovim povodom, građani iz ove povelike grupe dobiće ukupno najmanje 10.000 dinara. Toliko se, naime, nakupi „povraćajem“ para iz budžeta po osnovu „60 evra za punoletne“ (nešto preko 7.000 dinara) i novca za vakcinisane, gde je donja granica još niža – 16 godina.

Ministar finansija Siniša Mali proteklih je dana napomenuo da je izuzetno važno da se ljudi vakcinišu i podsetio da će svi oni koji budu do 31. maja dobili makar jednu dozu bilo koje vakcine od četiri dostupne u Srbiji dobiti još po 3.000 dinara, a da će prijavljivanje biti od 1. do 15. juna. Novac će biti isplaćen u periodu od 12. do 20. juna.

Nekima od građana Srbije će čak ukupna cifra na ime pomoći biti i veća, jer oni građani Srbije koji su u penziji dobijaju dodatnih 50 evra u septembru, na dva puta po 30 evra kao i svi punoletni u maju i novembru.

Ali, ni penzioneri nisu oni građani prema kojima će država biti najizdašnija ove godine. Za deset evra „prešišaće“ ih – nezaposleni.

Svi građani bez posla, koji su pritom kao takvi zvanično evidentirani na birou rada, dobiće 120 evra (oko 14.100 dinara), odnosno dva puta po 30 evra i još 60 evra, ukupno će u toku ove godine biti uplaćeno, ako su vakcinisani, po nešto više od 17.000 dinara.

Pročitajte još:

Sve ove mera podrške građanima, za koje se prijavilo (ili su automatski dodati) više od 5,8 miliona građana, sprovode se u okviru trećeg paketa pomoći građanima i privredi u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije korona virusa.

Treći paket podrške, kako navode u Ministarstvu finansija, vredan je 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam