Ministarka Matić: Zamenska putovanja spasla 95 odsto agencija, ipak 1.000 radnika ostalo bez posla

14.12.2020

08:54 >> 11:25

0

Ministarka podseća da je, pored ostalog, 150 miliona dinara opredeljeno za subvenciju polise osiguranja

Ministarka Matić: Zamenska putovanja spasla 95 odsto agencija, ipak 1.000 radnika ostalo bez posla
Copyright TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu koja počinje danas predstavljaće dodatnu finansijsku podršku zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije koronavirusa najviše ugroženi, kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Za te namene iz republičkog budžeta izdvojeno je skoro dve milijarde dinara.

Matićeva je, gostujući na TV Prva, rekla i da je donošenje Uredbe o zamenskim putovanjima na početku pandemije spaslo više od 95 odsto turističkih agencija od sigurnog bankrota, koje su tada imale ugovorene aranžmane u vrednosti od oko 85 miliona evra.

– To je bila prva sektorska mera, i da tada država nije odreagovala, ne znam kakvu bismo situaciju imali sada – navela je Matićeva.

Nakon toga, dodaje, usledio je paket mera ukupne vrednosti 5,1 milijardu evra, prevashodno namenjen turističkim agencijama. Ministarka Matić podseća da je i 150 miliona dinara opredeljeno za subvenciju polise osiguranja.

– Ono o čemu sada razmišljamo i brinemo u vezi s narednim periodom odnosi se na to da će na naplatu doći mnogi porezi i takse i sve što je bilo odlagano, što će biti dodatno finansijsko opterećenje. Ukupna sektorska pomoć zajedno sa hotelijerima i svim merama za kraj ove godine iznosi devet milijardi dinara – ističe Matićeva.

Ukazala je da je i Fond za razvoj imao posebne kredite koji su usmereni ka preduzećima iz oblasti ugostiteljsva, za koje je apliciralo njih 76.

Pročitajte još: Jeftinije zaduživanje: Smanjenje referentne kamate NBS “spušta” cenu dinarskih kredita

Matićeva navodi da situacija nije jednostavna i da se ceo svet suočava sa posledicama pandemije kovida 19, te da je turizam među granama koje su najviše pogođene.

Upitana o broju ljudi koji su ostali bez posla, ona je rekla da je, prema poslednjim podacima iz Centralnog registra, reč o oko 1.000 radnika u turističkim agencijama u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike