„IPS skeniraj“ i na Ananasu

04.04.2024 | 11:23

Autor: R.B.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je srpski posrednik za onlajn trgovanje „Ananas“ omogućio prihvatanje instant plaćanja na svojoj platformi

Copyright Pixabay

Od danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog bankarstva mogu da preko tehnologije "deep link" ili opcije "IPS skeniraj" kupuje preko platforme za e-trgovinu „Ananas“, javlja Narodna banka Srbije (NBS).

Dodaje se da je ta platforma u saradnji s Bankom Intezom, omogućila instant plaćanje kao najsavremeniji način plaćanja i na taj način dala priliku svojim kupcima da platnu transakciju obave jednostavno i sigurno, bez unošenja i čuvanja osetljivih podataka o platnom instrumentu i korisniku.

– Ako korisnik pristupa e-commerce platformi putem mobilnog telefona, odnosno poručuje i plaća s jednog uređaja, plaćanje se inicira funkcijom deep link. Nakon izbora metode plaćanja IPS skeniraj korisniku se prikazuje i opcija deep link, koju aktivira, a zatim iz liste banaka bira onu čiju aplikaciju mobilnog bankarstva koristi – objašnjava se u saopštenju centralne banke Srbije.

Nakon toga, kako se dodaje, otvara se aplikacija mobilnog bankarstva i  korisnik sprovodi autentifikaciju onako kako to inače čini - putem PIN-a, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica i transakcija se izvršava u nekoliko sekundi.  

NBS objašnjava da u slučaju da se pristupa platformi preko računara, nakon kompletiranja porudžbine bira metodu plaćanja "IPS skeniraj", nakon čega se prikazuje IPS QR kôd, pa korisnik zatim u svom mobilnom telefonu u aplikaciji mobilnog bankarstva aktivira opciju "IPS skeniraj", skenira prikazani IPS QR kôd sa ekrana računara i unosi PIN u aplikaciju mobilnog bankarstva ili se autentifikuje banci putem otiska prsta ili prepoznavanja lica (kako inače to radi), nakon čega se izvršava plaćanje.

– Uvođenjem instant tehnologije postavljaju se novi standardi u onlajn kupovini i korisnicima se obezbeđuje jednostavno, brzo i sigurno plaćanje – naglašava se u saopštenju.

Centralna banka ističe i da se navedenom inovacijom i unapređenjem korisničkog iskustva proširuje spektar dostupnih načina plaćanja kod e-commerce platformi i dodaje da NBS nastavlja rad na širenju prihvatne mreže za instant plaćanja radi postizanja što zdravijeg, jeftinijeg i održivijeg razvoja bezgotovinskih plaćanja u Srbiji.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam