Za sada 1.500 naslednika imovine može da očekuje isplatu do 1.000 evra

18.12.2020 | 16:34 >> 13:43

Autor: Slađana Gavrić

Ivana Živković iz Agencije za restituciju kaže da će iznosi obeštećenja koji ne prelaze 1.000 evra biti isplaćeni u novcu i to u celosti u 2022. godini

Copyright Pixabay

Isplatu obeštećenja koje ne prelazi iznos od 1.000 evra moglo bi za sada da očekuje oko 1.500 naslednika imovine oduzete posle Drugog svetskog rata, kažu u Agenciji za restituciju.

To nije konačan broj i on će svakako biti veći, jer Agencija svakodnevno donosi nova rešenja o obeštećenju.

Ivana Živković iz Agencije za restituciju kaže za Tanjug da će iznosi obeštećenja koji ne prelaze 1.000 evra biti isplaćeni u novcu i to u celosti u 2022. godini. Ona je objasnila da je to najznačajnija izmena Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Pročitajte još

Izmenama je precizirano da se za korisnike restitucije kojima po osnovu pravnosnažnog rešenja o obeštećenju pripada obeštećenje koje ne prelazi iznos od 1.000 evra i ono se po korisniku vrši isključivo u novcu, isplatom celokupnog iznosa, i to 31. marta naredne godine u odnosu na godinu u kojoj je akt Vlade stupio na snagu.

– Svim podnosicima zahteva kojima je pravnosnažnim rešenjima Agencije za restituciju utvrđen iznos obeštećenja do 1.000 evra, taj iznos će dobiti u gotovom novcu, a ne u obveznicima kao što je do sada bilo predviđeno – rekla je Živković.

Navela je da Agencija rešenja o obeštećenju donosi svakodnevno, a da ona postaju pravnosnažna 15 dana od dana njihovog donošenja, ukoliko nema žalbe na takvo rešenje.

Precizirala je da, ukoliko je u jednom rešenju više podnosilaca zahteva, odnosno više zakonskih naslednika bivšeg vlasnika, i ukoliko je za svakog od njih određen iznos do 1.000 evra, svi oni će dobiti taj iznos u gotovom novcu.

Obveznice za obeštećenje bi trebalo takođe da se emituju 2022. godine, a Živković kaže da bi najpre Vlada trebalo da utvrdi koeficijent obeštećenja.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug