Država pomaže svim građanima: Zbog inflacije ukinuta carina

04.01.2024 | 09:20

Autor: G.M.Š.

Švajcarske vlasti su se odlučile na radikalan potez u borbi sa visokom inflacijom

Copyright Profimedia

Švajcarska je ukinule carine na uvoz industrijskih proizvoda kako bi smanjila visoke potrošačke cene. Uvoznici više neće plaćati carine na potrošačke proizvode te na sirovine, poluproizvode i mašine, dok carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda ostaju na snazi, piše Seebiz.

Država, odnosno poreski obveznici, će tim potezom izgubiti oko 600 miliona franaka (645 miliona evra) godišnjeg prihoda, objavilo je u utorak Ministarstvo za ekonomske poslove (SECO), ali trenutno je borba sa inflacijom i inflacionim očekivanjima svakako prioritet.

Dobre posledice po ekonomiju ovih mera na ekonomiju i građane procenjen je na 860 miliona franaka (924 miliona evra).

Ovaj iznos uključuje 490 miliona franaka ušteda kompanija na carinama i najmanje 100 miliona na administrativnim postupcima.

Stručnjak iz Ministarstva za ekonomske poslove Tomas Cimerman, kaže da su carine poslednjih godina činile tek oko 1,5% državnih prihoda, a smanjile su konkurentnost ekonomije i održavale visoke cene, znatno višu nego u okolnim zemljama.

Screenshot: ycharts.com
Inlflacija u Švajcarskoj u poseldnjih deset godina

 

Zanimljivo je da je inflacija u Švajcarskoj samo 1,2%, što je mnogo manje od 2,9% koliko je bila prole godine ali i mnogo više od dugogodišnjeg proseka od 0,47%.

U vreme poslednje krize inflacija je u Švajcarskoj bila u piku 3,2% u januaru i februaru 2023. godine.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam