Hakeri napali EPS: Nakon slovenačke, i srpska energetika pod udarom

19.12.2023 | 11:21

Autor: R.B.

"Elektroprivreda Srbije" se oporavlja od nezapamćenog hakerskog napada, pišu srpski mediji

Copyright Profimedia

„Elektropriveda Srbije“ pretrpela je hakerski napad kripto tipa, ali on ni na koji način nije ugrozio proizvodnju, niti snabdevanje električnom energijom, saopšteno je iz EPS-a.

Nesmetano su se odvijale i sve aktivnosti trgovine električnom energijom uz poštovanje preuzetih obaveza, piše „Blic“.

IZ EPS-a kažu da su preduzete sve zaštitne mere u cilju očuvanja sistema i zaštite bezbednosti podataka. Iz bezbednosnih razloga IT sistemi su stavljeni van funkcije sve dok IKT stručnjaci ne budu potpuno sigurni da je virus eliminisan.

- Apelujemo na strpljenje korisnika portala "Uvid u račun", pošto je usled preduzetih zaštitnih mera otežan rad portala. O hakerskom napadu su obavešteni nadležni državni organi koji preuzimaju mere iz svoje nadležnosti – kažu iz EPS-a.

Napad na EPS usledio je nakon što su krajem novembra napad pretrpele i „Slovenske elektrane“ (HSE), odnosno slovenačka elektroprivreda.

Kompanija je tada saopštila da je incident rezultat kriptovirusa koji je šifrovao fajlove i onemogućio zaposlenima pristup sistemima. Novinski portal 24ur javio je da je napad bio “znatan” i da su napadači prodrli u bezbednosni i kontrolni sistem, kao i u protivpožarne alarme.

HSE je takođe saopštio da nije primio nijedan zahtev za otkupninu i da incident nije uticao na rad.

Međutim, prema neslužbenim informacijama Seebiza, tražila se milionska otkupnina, a rok za plaćanje istekao je u petak.

Hakeri su ovih dana na dark vebu objavili i prodavali deo dokumenata do kojih su došli. Većina objavljenih informacija odnosi se na poslovanje kompanije.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam