Naftu ponovo hvata kovid groznica: Cene drugi dan u padu

13.08.2021 | 11:02

Autor: Georgi Mitev Šantek

Svetske cene nafte danas su na berzama u padu drugi dan zaredom, nakon što su izašle prognoze da će pandemija ponovo srezati tražnju

Copyright Profimedia

Nakon što je Međunarodna agencija za energetiku upozorila da će su svetu najverovatnije opasti potražnja za „crnim zlatom“ zbog razbuktalog širenja „delta“ soja virusa kovid-19, berze su reagovale i cene su u padu drugi dan zaredom.

U Londonu je cena sirove nafte tipa “brent” smanjena za 15 centi (0,2 odsto) i sada je 71,16 dolara po barelu. U Njujorku je cena „lake“ sirove nafte pala za 21 cent (0,3 odsto) i iznosi 68,88 dolara po barelu.

Pad cena na svetskim berzama trebalo bi da prekine trend poskuljenja goriva u svetu a time, sa malom zadrškom, i u Srbiji.

IEA srezala prognozu rasta tražnje

Međunarodna agencija za energetiku saopštila je juče da je rast potražnje za sirovom naftom stao u julu i da će tokom godine rasti mnogo sporije od očekivanog zbog širenja „delta“ soja virusa kovid-19.

„Projekcija rasta potražnje za naftom u drugoj polovini 2021. godine je oštrije srezana, jer će nove mere kovid ograničenja uvedene u nekoliko velikih zemalja potrošaca nafte, posebno u Aziji, smanjiti mobilnost i potebe za naftom“, navodi IEA u izveštaju za jul.

Organizacija, sa sedištem u Parizu, je smanjila globalnu prognozu rasta tražnje za naftom za 100.000 barela dnevno za celu 2021. godinu, i predviđa da će tražnja u drugoj polovini godine biti za pola miliona barela dnevno manja u odnosu na junsku procenu.

Nada u normalnost „prebačena“ u 2021.

IEA je, istovremeno sa lošim vestima za ovu godinu, dala poboljšanu prognozu potražnje za naftom za iduću godinu za 200.000 barela dnevno. Predviđa se da će ona u drugoj polovini 2022. dostići nivo pre pandemije ako Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri nastave sa aktuelnim planom o povećanju pumpanja.

Pročitajte još:

Neformalna alijansa nazvana OPEK+, koju čine članice naftnog kartela i pojedine zemlje nečlanice s Rusijom na čelu, teškom mukom su postigle u julu dogovor o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno svakog meseca, počev od avgusta 2021. do kraja naredne godine, zbog tadašnjeg rasta potražnje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug