Agencija za borbu protiv korupcije optužila Hanića: Javni interes podredio privatnom radi sticanja koristi za sebe

15.08.2021

18:00 >> 18:50

0

Autor: 24sedam

Ovo nije prvi skandal koji se dovodi u vezu sa Hasanom Hanićem

Agencija za borbu protiv korupcije optužila Hanića: Javni interes podredio privatnom radi sticanja koristi za sebe
Copyright Hasan Hanić/Printscreen/Youtube, N1

Hasan Hanić, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita, podredio je javni interes privatnom radi sticanja koristi za sebe, utvrdila je Agencija za borbu protiv korupcije.

Kako 24sedam saznaje, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Hanić za vreme vršenja javne funkcije v.d. člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita učestvovao i odlučivao na sednici navedenog upravnog odbora od 14.07.2016. godine na kojoj je doneta odluka kojom se menja Odluka o obrazovanju Odbora za reviziju Agencije za osiguranja, kojom je imenovan na dužnost zamenika predsednika ovog odbora. Inače, za obavljanje ove funkcije je utvrđena mesečna naknada u visini od 55 odsto jedne prosečne mesečne neto zarade svih zaposlenih u navedenoj agenciji.

pročitajte još:

Dakle Hanić je, praktično, sebi dodelio još jednu platu i o sukobu interesa koji je imao u konkretnoj situaciji nije pismeno obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije. Njemu je zbog toga određena mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nezakoniti Odbor

Podsetimo, ovo nije prvi skandal koji se dovodi u vezu sa Hasanom Hanićem. Kako je 24sedam već pisao, u Agenciji za osiguranje depozita u toku je izbor jednog od direktora a oglas za novog člana Borda direktora dat je 14. avgusta a zainteresovani kandidati bi trebalo da se jave do 27 avgusta. U ovom slučaju biranja nosioca važne državne funkcije, u instituciji koja je garant finansijske stabilnosti i poverenja u bankarski sistem Srbije, nije problem u tome ko su kandidati, jer oni su trenutno nepoznati. Problem je, i potencijalno veliki skandal, to ko će među tim kandidatima izabrati trećeg člana aktuelnog odbora direktora.

Printscreen

Direktora, prema Zakonu o Agenciji za osiguranje depozita, bira Upravni odbor, a taj odbor se trenutno nalazi u nezakonitom stanju i pitanje je kakve bi pravne i finansijske posledice izbor nelegalnog Upravnog odbora mogao da ima na buduće poslovanje Agencije.

Treći mandat

Naime, jednom od članova odbora, i to ni manje ni više nego njegovom predsedniku prof. dr Hasanu Haniću mandat je odavno istekao. I pored izričite odredbe Zakona o Agenciji za osiguranje depozita (član 11 stav 7) i Statuta Agencije (člana 8 stav 6), koje previđaju da mandat svih članova Upravnog odbora može da traje četiri godine, uz pravo na ponovni izbor i to na samo godinu dana, Hanić je na toj funkciji već treći mandat.

Printscreen

Prvi mandat Hanić je dobio u julu 2016. godine, na mesto člana koji je podneo ostavku. Prema odredbama ,Zakona o Agenciji, (član 17 stav 2), Hanićev mandat je mogao da traje samo do isteka mandata na koji je prvobitno bio imenovan njegov prethodnik.

Printscreen

Drugi mandat Hasana Hanića počinje maja 2017 godine, ali umesto da taj mandat traje do maja sledeće godine, kako nalaže Zakon, on traje sve do avgusta 2019. godine. Ni tada se njegova funkcija u Upravnog odmoru Agencije ne završava jer je Hanić imenovan i po treći put i u toj “fotelji” sedi i danas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike