Stigle nove cene goriva: Šta čeka vozače u Srbiji?

08.09.2023 | 10:27

Autor: Redakcija 24sedam

Cena nafte gotovo da je prešla 'magičnu' granicu od 90 dolara, a evo kako će to uticati na derivate kod nas

Copyright Profimedia

Cena nafte opet "uzleće", što svakako nije dobra vest ni za Srbiju. Na jučerašnjem trgovanju fjučersi evropske nafte tipa brent, dostigli su u jednom trenutku gotovo 91 dolar za barel na Londonskoj berzi (ICE), nakon što su ovih dana već probile granicu najviše cene u 2023. godini od 90 dolara.

Kretanje fjučersa od jutros, kako pokazuju podaci portala oilprice.com, koji u realnom vremenu daje vrednosti, cena brenta blago se spustila na 89,53 dolara po barelu, a američka WTI se kretala po ceni od 86,36 dolara.

U međuvremenu, najnovije spekulacije sa cenom nafte za ovu godinu pokazuju da bi ona mogla da ode i na mnogo više od 100 dolara do kraja godine, kako se pominjalo početkom avgusta.

S obzirom na takvo stanje na svetskim berzama, za očekivati je da na današnjem usklađivanju cena naftnih derivata u Srbiji dođe do poskupljenja. Na sreću, samo dizela...

Tako ćemo evrodizel narednih sedam dana na pumpama plaćati maksimalno 207 dinara po litru, a benzin evropremijum BMB95 189 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Podsetimo da je do danas cena na benzinskim stanicama evrodizela iznosila 204 dinara, a benzina evropremijum BMB95 189 dinara po litru, što znači da je dizel skuplji za tri dinara po litru a BMB ostaje po istoj ceni.

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca pa tako i ova aktuelna važi do 30. septembra. 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Profimedia
 

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam