Bankari i privrednici za godinu dana očekuju inflaciju od sedam do 9,8 odsto

18.07.2023 | 09:31

Očekivanja privrednika su se, navode iz NBS, smanjila prvi put nakon sedam meseci kada su iznosila 10 odsto

Copyright Profimedia

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana, u junu 2024. godine, iznositi osam odsto, što predstavlja blago povećanje u odnosu na maj, kada su rekli da očekuju inflaciju od 7,5 procenata, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Inflaciona očekivanja su prema rezultatima poslednje, julske ankete agencije Blumberg i niža pošto prema njima očekivana inflacija u junu 2024. godine iznosi sedam odsto. Očekivanja privrednika su se, navode iz NBS, smanjila prvi put nakon sedam meseci kada su iznosila 10 odsto, a u julu su iznosila 9,8 procenata.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja. Tako su očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred povećana sa 4,5 odsto u maju na pet odsto u junu, dok su za tri godine smanjena na 3,7 odsto, sa 3,8 odsto u maju i nalaze se unutar granica cilja NBS.

I srednjoročna očekivanja privrednika za dve godine unapred su takođe smanjena i to sa sedam odsto u maju na 6,8 odsto u junu, dok su za tri godine unapred očekivanja ostala nepromenjena i iznose pet odsto.

Iz NBS ocenjuju da rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug