UN apeluje na bogataše da pomognu gladnima: Potrebno je 4,9 milijardi dolara!

21.09.2020 | 12:31 >> 10:37

Autor: Slađana Gavrić

Direktor Svetskog programa za hranu Dejvid Bisli rekao je da bi ovaj novac mogao sačuvati 30 miliona života širom sveta

Copyright Profimedia

Svetski program za hranu UN apelovao je na milijardere da pomognu u prikupljanju sredstava za pomoć gladnima. Ovoj organizaciji za te namene potrebno je 4,9 milijardi dolara, što je mali deo onoga što su bogataši, posebno oni iz tehnoloških kompanija, u 2020. godini zaradili.

Osam biliona u rukama milijardera

Direktor Svetskog programa za hranu Dejvid Bisli rekao je da bi ovaj novac mogao sačuvati 30 miliona života širom sveta. Ljudima o čijim životima se ovde govori je zaista ugrožena egzistencija, što znači da bi bez pomoći u hrani mogli ove godine umreti od gladi, prenosi Biznis i finansije.

– U isto vreme, širom sveta ima 2.000 milijardera čija neto vrednost iznosi osam biliona dolara. U mojoj rodnoj zemlji, SAD, samo 12 osoba je ‘teško’ bilion dolara – tvrdi on i dodaje da su, prema analizama, trojica njih čak zaradili milijarde tokom pandemije Kovida-19, koja je produbila siromaštvo u mnogim, manje srećnim društvima.

– Nisam protiv toga da ljudi zarađuju novac. Ali čovečanstvo se trenutno suočava sa najvećom krizom u našim životima – kaže Bisli.

Kome je upućena poruka

Ove reči su verovatno izrečene u nameri da se izvrši pritisak na one koji su tokom krize ostvarili velike zarade da deo njih doniraju onima koji nemaju. CNBC pak ide korak dalje i izveštava kome bi ova poruka mogla biti upućena. Naime, milijarderi koji su tokom pandemije još uvećali svoje bogatsvo su Džef Bezos (Amazon) koji je “težak” 177,9 milijardi dolara, i koji je nedavno za jedan dan zaradio 13 milijardi, zatim Bil Gejts (Majkrosoft) čija vrednost je dostigla 115,4 milijardi dolara i Mark Cukerberg (Fejsbuk) sa svojih 88,9 milijardi dolara.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Biznis i finansije