Prihodi Fonda PIO veći od planiranih: Osim penzija, uvećane i naknade za negu i pomoć drugog lica

05.02.2023 | 12:17

Fond PIO od maja pa do kraja prošle godine za 85 odsto penzionera isplaćivao penzije iz sopstvenih prihoda

Copyright Profimedia

Osim januarskih penzija koje se ovih dana isplaćuju sa povišicom od 12,1 odsto, povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, što se korisnicima koji su ostvarili to pravo isplaćuje uz penziju, izjavio je direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović.

Kako je objavljeno na sajtu Fonda PIO, on je istakao da Fond ostvaruje dobre finansijske retultate kada je reč o prilivu od izvornih prihoda odnosno plaćanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"U januaru ove godine naplaćeno je 1,7 milijardi dinara više od planiranog, a u odnosu na isti mesec prethodne godine beležimo prihode veće za devet odsto. Dobar trend naplate doprinosa se nastavlja, što znači da nam je ekonomija u stabilnom stanju, broj zaposlenih se povećava, kao i zarade zaposlenih" rekao je on.

Dodao je da je efekat ovakvih kretanja po penzionere to što su januarske penzije uvećane u dvocifrenom procentu.

Ognjenović je naveo i da je Fond PIO od maja pa do kraja prošle godine za 85 odsto penzionera isplaćivao penzije iz sopstvenih prihoda, bez dotacija iz republičkog budžeta.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug