Aparati će vam sada ipak vraćati kusur: NBS kuje „sitniš“

27.01.2023 | 10:10

Narodna banka Srbije sprema nove kovanice apoena jedan, dva i pet dinara

Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Potrošači u Srbiji koji koriste samouslužne mašine za kafu i grickalice mogu da odahnu jer se više neće nervirati zbog toga što im „vending“ aparati ne vraćaju kusur.

Narodna banka Srbije pustiće od poslednjeg dana januara u promet kovani novac apoena jedan,dva i pet dinara sa oznakom godine kovanja "2023", rečeno je u srpskoj centralnoj banci.

To bi trebalo da reguliše nestašicu kovanica u poslednjih nekoliko meseci, pre svega u iznosima od 10 i 20 dinara. Kako je „Euronews Srbija" pisao, mnogi građani koji su prethodnih meseci kupovali kafu i ostale napitke i hranu širom Srbije ostajali su bez novca, jer im automati nisu vraćali kusur.

Nova serija NBS, doduše samo može da ublaži nestašicu, jer od kovanica koje će ući u promet u pomenute aparate ulaze u principu samo „petodinarke“.

Problem je nastao jer NBS već skoro deset godina ne pravi kovanice od 10 i 20 dinara. U centralnoj banci ni ovog puta se nisu odlučili za kovanje novca u tim apoenima jer se to ne isplati.

"Narodna banka Srbije sagledava gotovinske tokove na globalnom nivou, a ne prema pojedinim subjektima, pritom vodeći računa da u prometu ima dovoljno određenog apoena bez obzira da li je taj apoen izrađen u papirnom ili metalnom obliku. NBS od 2012. godine više ne izrađuje kovani novac od 10 i 20 dinara, prvenstveno zbog troškova izrade koji premašuju nominalnu vrednost kovanog novca. U periodu od 2003. do 2005. godine ti apoeni kovanog novca izrađivani su u većem tiražu, a od 2006. do 2012. u manjem tiražu. Od 2006. godine do danas izrađuju se novčanice apoena od 10 i 20 dinara koje su paralelno u opticaju s kovanicama apoena od 10 i 20 dinara", navode u NBS.

Menjaju se vremena ali neke navike ostaju

Nadležni za nestašicu „okrivljuju“ i navike potrošača i praksu trgovaca. Kažu da kovanica ima dovoljno, sam su neravnomerno raspoređene.

Građani sitniš „gomilaju“ kod kuće a trgovci ga čuvaju za vraćanje kusura. Uz to, sve više se koriste automati, ne samo za kupovinu kafe, čaja, pića i grickalica.
Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, je rekao za „Euronews Srbija“ da se povećava broj aparata, jer potrošaču imaju nove navike ali su zadržali i neke stare.

- Svi mi u nekoj činijici kod kuće ili kasi imamo te sitne metalne i nemamo naviku da ih trošimo, odnosno da ih vraćamo u promet – kaže Vasić.

Kao rešenje on vidi to što se uvećava broj na kojima može da se plati bankovnom karticom ili korišćenjem mobilnog telefona.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Euronews Srbija