Crna Gora najskuplja za život na Balkanu

17.01.2023 | 09:20

Autor: 24sedam

U Crnoj Gori za život četvoročlane porodice mesečno potrebno 1.800 evra, bez troškova rente

Copyright Profimedia

Internet stranica Numbeo, na kojoj se nalaze uporedni troškovi života u zemljama i gradovima širom sveta, ažurirala je podatke za 2023. godinu, koji jasno pokazuje gde je život skuplji a gde nešto jeftiniji, prenosi portal Investitor.me.

Podaci za zemlje regiona pokazuju da su troškovi života za pojedinca i prosečne četvoročlane porodice, isključujući zemlje EU i evrozone - Sloveniju i Hrvatsku -  u regionu najskuplji u Crnoj Gori.

Prema podacima ove internet stranice, prosečni troškovi života pojedinca u Crnoj Gori iznose 515 evra mesečno, bez uračunate rente, dok je prosečnoj četvoročlanoj porodici mesečno potrebno 1.802,6 evra, takođe bez rente.

To je značajno niže od susedne Hrvatske, u proseku 21 odsto, dok je život u Sloveniji u odnosu na crnogorski skuplji oko 33 odsto, prosečno.

U odnosu na druge zemlje regiona, koje nisu u Evropskoj uniji, Crna Gora prednjači po troškovima.
Život crnogorskog pojedinca u odnosu na komšiju iz Srbije, na primer, skuplji je oko 4,8 odsto.

To znači da je prosečnom građaninu u Srbiji potrebno 25 evra manje za život nego u Crnoj Gori, dok je prosečnoj srpskoj porodici za iste potrebe potrebno 127 evra manje.

Ostale zemlje regiona su još jeftinije, preneo je portal podgoričke AdritaTV.

Prema računici iz Bosne i Hercegovine, tamošnjoj sindikalnoj potrošačkoj korpi Saveza samostalnih sindikata, za mesec decembar 2022. godine bilo je potrebno imati 1.529 evra.

Srbija ima poslednje podatke o životnom standardu za septembar, kada je prosečnoj porodici, i to tročlanoj kako se meri u Srbiji, trebalo 1,2 prosečne republičke zarade za prosečnu potrošačku korpu od 766 evra.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam