Notari odbacili prozivke: RGZ izmišlja podatke, građanima probleme prave samo lokalni katastri

09.10.2020 | 08:04 >> 10:25

Autor: Georgi Mitev Šantek

Javnobeležnička komora Srbije odbacila je navode iz prozivke RGZ-a da su građanima obustavljeni brojni zahtevi

Copyright Profimedia

Javnobeležnička komora Srbije odbacila je sinoć prozivke iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da su građanima obustavljeni mnogobrojni zahtevi za upis u katastar, zbog navodnog nezakonitog postupanja javnih beležnika.

Javnobeležnička komora je u saopštenju navela da se ponosi rezultatima rada javnih beležnika u pogledu primene Zakona o upisu u katastar nepokretnosti i vodova.

Oni su kazali da su prema zvaničnoj statistici, objavljenoj na portalu RGZ-a, od 1. jula 2018. i početka primene Zakona o postupku upisa, u katastar nepokretnosti i vodova do 1. septembra ove godine javni beležnici poslali 545.866 zahteva za upis u katastar, od kojih je 528.920 rešeno bez ikakvih primedaba.

Rat saopštenjima

Ovo je, inače, bilo treće saopštenje RGZ-a protiv javnih beležnika u kratkom vremenskom periodu. Početkom meseca su geodete zamerile notarima da ih potkradaju „nelegalnim izdavanjem svog lista nepokretnosti“, a prethodno su iz RGZ-a krajem septembra „upozorili građane“ da nisu dužni da pribavljaju, i dodatno plaćaju, izvode iz lista nepokretnosti kako bi ostvarili svoja prava kod javnih beležnika, geodetskih organizacija, institucija socijalne i zdravstvene zaštite, javnih službi za priključenje komunalne infrastrukture i pri registraciji gazdinstava, upozorio je Republički geodetski zavod.

Statistika RGZ-a, koja je dostupna na sajtu te institucije, navodi podatak da je u tom periodu obustavljeno 16.946 zahteva za upis u katastar, što se drastično razlikuje od broja koji je danas saopštio RGZ – 23.924 obustavljena zahteva.

– Izuzetno je važno napomenuti da su zahtevi za upis u katastar pretežno obustavljani zbog pogrešne primene propisa od strane pojedinih službi za katastar nepokretnosti, kao i zbog ogromnog broja prethodno nerešenih zahteva kada je službama najlakše da obustave postupak – navodi se u saopštenju Javnobeležničke komore.

“Notari su stručni i rade profesionalno”

Prema rečima notara, zbog tog problema su se obraćali Republičkom geodetskom zavodu, sa željom da se određeni problemi u primeni propisa reše zajednički.

Kako su naveli, izrazili su žaljenje što sa druge strane, u Republičkom geodetskom zavodu, nije bilo volje da se ti problem reše na profesionalan način, uz obostrano uvažavanje.

– Kada se analiziraju ovi podaci RGZ-a, proizilazi da je za 26 meseci, prosečno po jednom javnom beležniku mesečno obustavljeno 3,27 predmeta, što govori o visokoj stručnosti i profesionalizmu javnih beležnika – kazali su u Javnobeležničkoj komori.

Oni su naveli da su zahvalni RGZ-u na redovnoj statistici koju objavljuje u vezi sa zahtevima za upis u katastar nepokretnosti, a građanima i svim zainteresovanim ostavljaju da uvidom u ove podatke donesu sopstveni zaključak.

Prema njihovoj oceni, od uvođenja javnobeležničkog sistema drastično je smanjen broj imovinsko-pravnih sporova, što, kako su naveli, dovoljno govori o opravdanosti uvođenja javnobeležničke profesije u pravosudni sistem Srbije.

Republički geodetski zavod upozorio je ranije da je jedan broj javnih beležnika zbog neprofesionalnog postupanja oštetio više od 50.000 građana kojima je obustavljen zahtev za upis u katastar.

Zavod je saopštio da je zbog neurednosti dostavljenih zahteva i nezakonitosti u obradi predmenta on morao da obustavi čak 23.924 zahteva koja su katastru upućena iz notarskih kancelarija.

U spor se u međuvrmenu umešala i država. Ministarka pravde Nela Kuburović Kisić uputila je dopis Vladi Srbije u kojem ukazuje da Republički geodetski zavod (RGZ) “kontinuiranim neprimerenim primedbama” o radu javnih beležnika remeti pravnu sigurnost, a građane i privredu dovodi u zabludu, saopšteno je iz kabineta ministarke.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug