Ilon Mask se ponovo igra sa kripto tržištem: Tvitom podigao bitkoin za 600 dolara

14.11.2022 | 09:17

Autor: 24sedam

Najpoznatija kriptovaluta se malo oporavila nakon nove „intervencije“ kontroverznog milijardera na društvenoj mreži

Copyright Profimedia

Vrednost bitkoina je porasla sa 15.800 dolara na 16.500 dolara za nekoliko minuta nakon tvita Ilona Maska u kome kaže da će bitkoin preživeti ali da će „zima“ biti duga.

Pravu borbu za opstanak bitkoin, kao i druge kriptovalute, vode nakon drame oko berzanske kripto platforme FTX. Jedna od najvećih kripto berzi na svetu je prošle nedelje doživela bankrot, i vrednost kriptovaluta je očekivano pala.

Bitkoin je tokom vikenda izgubio više od pet odsto svoje vrednosti, pao je na 15.878 dolara, što je nivo iz decembra 2020. godine.

- Ideja da je bitkoin bio vredan deo diversifikovanog portfelja rizične imovine sada se raspada. Кolaps dolazi kao otkrovenje da je čak i FTX, koji se donedavno smatrao jednim od najjačih blučipova u svetu kriptovaluta, bio nestabilan i naneo ogromne gubitke investitorima. Samo „Sekvoja kapital“ izgubio je 150 miliona dolara kolapsom FTX - piše reporter Blumberga, Garfild Klinton Rejnolds.

Nakon bankrota FTX-a, šef konkurentske berze kriptovaluta „Bajnans“, Čangpeng Žao, najavio je da kompanija planira da uspostavi globalne standarde za regulaciju kriptovaluta zajedno sa drugim igračima u industriji.

- Кao industrija, moramo da povećamo transparentnost. Moramo veoma blisko sarađivati sa regulatorima širom sveta kako bismo ovu industriju učinili otpornijom. Regulatori imaju važnu ulogu - rekao je Žao na konferenciji na Baliju.

Screenshot:coinmarketcap.com
 

Žao je prethodno bio umešan u javni spor sa Semom Bankman-Fridom, osnivačem FTX.
Spor je bio deo lanca događaja koji su doveli do kolapsa FTX kripto razmene. Кao rezultat previranja, mnogi investitori su počeli da dovode u pitanje budućnost digitalne imovine, a države i centralne vlade već žure da pripreme regulaciju kriptovaluta, kao i da uvedu sopstvene digitalne valute, piše Blumberg Adria.

Zbog obima krize, digitalni finansijski svet je spreman da se odrekne jednog od dosadašnjih postulata kriptovaluta - „privatnosti“ odnosno potpune decentralizovanosti i izbegavanja spoljne kontrole protoka kriptovaluta od strane regulatornih institucija.

Bitkoin i Mask

Promena vrednosti bitkoina nakon nekog obraćanja Maska ili vesti iz njegove „Tesle“ psotala je već uobičajena na kriptoberzama.

Poslednji put Mask je oborio bitkoin kada je u julu objavljeno u medijima da je proizvođač električnih automobila "Tesla", prodao 75 posto od ukupne količine svojih bitkoina koji su na kraju 2021. godine vredeli oko dve milijarde dolara.

I kao što je objavljivanje kupovine bitkoina u februaru 2021. godine izazvalo skok ove kriptovalute sa 33.500 na 57.500 dolara (172 odsto), sada je sa vešću o „Teslinom“ napuštanju bitkoin počeo da pada nakon nedelju dana rasta.

Ilon Mask je odranije poznat kao jedan od najistaknutijih pristalica bitkoina. "Teslina" investicija od 1,5 milijardi dolara u bitkoin, koja je obelodanjena u februaru 2021, izazvala je rast potražnje za tom valutom. Cena ove izrazito volatilne kriptovalute skočila je prošle godine na skoro 70.000 dolara u novembru, pre nego što je počela da pada, da bi danas, naskon velikih skandala i krahova na kriptoberzama padala i ispod nivoa od 16.000 dolara.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Blumberg Adria