Paprene provizije za platne kartice u inostranstvu: Šta treba da znate pre polaska na odmor

19.06.2022 | 18:45

Autor: Slađana Gavrić

Kada se i koje kartice koriste na šalterima ili na bankomatima u drugim zemljama, a šta raditi u trgovinama...

Copyright Profimedia/Pixabay

Niste poneli dovoljno keša na odmor u inostranstvu, a iznenada ste shvatili da vam je hitno potrebna gotovina. Da biste "pokupili“ 100 evra sa bankomata, moraćete banci da ostavite tri evra, odnosno oko 360 dinara, što nije malo.

Da biste izbegli preskupe provizije za podizanje novca, bilo sa bankomata ili sa šaltera banke, koje za većinu banaka iznose oko dva, a ponekad i tri odsto od iznosa, važno je da se pre polaska na odmor dobro finansijski pripremite.

Debitnom malo povoljnije

Pre svega, tu je dilema oko načina plaćanja, odnosno - da li koristiti gotovinu ili platnu karticu. Iako je možda korišćenje platnih kartica u inostranstvu fleksibilnije, ono može da bude skupo, jer provizija za podizanje novca ili plaćanje karticama u trgovini nije mala.

Tako su u većini banaka koje posluju u našoj zemlji naknade za korišćenje platnih kartica u inostranstvu slične. Za isplatu novca na šalteru banke u inostranstvu korišćenjem debitne kartice provizija je od dva do tri odsto, ili minimum dva-tri evra. Gotovo isti iznos naknade je i prilikom korišćenja debitne kartice na bankomatu.

Kod kreditnih kartica provizija je nešto veća i iznosi oko tri odsto, i u slučaju da novac uzimate sa šaltera i prilikom podizanja para sa bankomata, a minimalan iznos je i do pet evra.

Kod plaćanja robe ili usluga u trgovinama kreditnom karticom u inostranstvu, po izvršenoj transakciji najčešće će vam skinuti jedan odsto od plaćanog iznosa na ime provizije. To znači da ako ste u nekom butiku pazarili krpice za oko 70 evra, na ime provizije ostavićete 0,7 evra (84 dinara).

Dnevni limit na kartici

Ipak, kako biste izbegli nepotrebne troškove, pre polaska na odmor dobro se raspitajte u svojoj banci koje kartice imaju posebne karakteristike koje su pogodne za određeni vid plaćanja. Naime, uglavnom je upotreba kartice ograničena na dnevnom nivou, jer svaka banka određuje maksimalne limite za kartice koje izdaje, a i neke države imaju svoje limite za podizanje gotovine u toku 24 sata.

Prilikom kupovine u inostranstvu, preporuka je da plaćanje obavite karticom vezanom za devizni račun, na POS terminalu, jer za većinu kartica ne postoji provizija pri takvom plaćanju. Ukoliko vam trgovac (ili bankomat) ponudi konverziju valuta na licu mesta, odbijete je jer su kursevi za ovakvu konverziju veoma nepovoljni.

Michal Jarmoluk/Pixabay
 

Podizanje gotovine na bankomatima podrazumeva proviziju, ali uvek je povoljnije koristiti debitnu od kreditne kartice jer je naknada manja. Ukoliko je banka čiju karticu koristite deo međunarodne grupacije, moguće je i da se za podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatima te grupacije uopšte ne naplaćuje provizija.

Korišćenje kartica svuda, pa i u inostranstvu, zahteva oprez. Prilikom plaćanja računa u kafićima i restoranima obavezno tražite da se plaćanje obavi pred vama. Iz bezbednosnih razloga, karticu nemojte ostavljati bez ličnog nadzora, već insistirajte da je trgovac upotrebi pred vama.

Slip koji dobijete prilikom plaćanja računa sačuvajte dok transakcija ne bude proknjižena, tj. dok ne dobijete mesečni izvod iz banke. U slučaju da uočite nedoslednosti ili nepravilnosti na svom računu, odmah kontaktirajte sa svojom bankom.

BONUS VIDEO:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/06/01/64c4e9adb45738d81958c3b9/uhd/64c4e9adb45738d81958c3b9.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c3b9",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1029825_th_1654866537.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam