Cena nekretnine zavisi i od sprata: Na ovom je stan skuplji i do 25 odsto!

18.01.2022 | 06:50

Na kom spratu kupiti stan pitanje je na koje se različito gleda iz više uglova

Copyright Pixabay

Potražnja za sopstvenim krovom nad glavom, uprkos pandemiji koronavirusa, nikada nije bila veća, tvrde agenti. Stanovi se najviše kupuju za keš, ali i malo je onih po želji potencijalnih kupaca. Pored toga što im se razlikuju ukusi, u odabiru stambenog prostora veliku ulogu igra i spratnost na kojoj se nalazi.

Na kom spratu kupiti stan pitanje je na koje se različito gleda iz više uglova. Nije isto da li su u pitanju mlađi ili stariji ljudi, bolesni ili zdravi, porodice sa malom decom ili bez, ljudi koji kupuju stan sad i ne misle da ga menjaju do kraja života.

Još je mnogo faktora koji utiču na pitanje "kupiti stan na ovom ili onom spratu" ali izdvaja se i lokacija, spremnost da se plati više ili manje, i tako dalje....

Stanovi na ovom spratu se prodaju 25 odsto skuplje

Istina jeste da svaka roba ima svog kupca i da se nalazi kupac i za stan u soliteru na 10. spratu, ali i za stan na 1. ili 2. spratu.

Iskustva agenata govore, međutim, da je najbolje posedovati stan na 2. spratu. Takve nekretnine mogu koštati do 25 odsto više nego ostale u zgradi, koje su na "problematičnijem spratu".

Dakle, i 1. i 3. se slabije kotiraju, iako su zlatna sredina u zgradi od četiri ili pet spratova. Argumenti za 2. sprat istovremeno su brojni od toga da je do stana lako doći bez lifta, do toga da ste blizu izlaza, ali i dovoljno daleko da vam prašina i buka ne dopire direktno sa ulice.

Pexels
 

Stanovi u sredini su bolji i zbog izolacije, nekako ste "ušuškani" među komšijama na svaki način, pa je zimi toplije, a leti hladnije, a to znači i manje komunalije i troškove struje...

Takođe, lepši je pogled sa terase na drugom nego na prvom spratu i bolja je osvetljenost.

S druge strane, nekako je najmanje poželjno potkrovlje i prvi sprat. U potkrovlju zna biti i hladno i vruće u zavisnosti od doba godine, zna i da prokišnjava, najčešće do vrata nema lifta...

Prvi sprat, pak, mnogi izbegavaju jer često imate osećaj da ste na ulici "i da vam prolaznik vidi šta imate u tanjiru" . Prvi sprat je na udaru i zbog lopova, ali i zbog buke i prašine...

Cene najviše u poslednjih 30 godina

Da je dešavanje na našem tržištu nekretnina deo šireg, globalnog trenda svedoči i podatak da su cene nekretnina u razvijenim državama sada 10 odsto veće od višegodišnjeg proseka.

Samo u prvom kvartalu ove godine prosečni rast cena u 40 država članica OECD-a bio je 9,4 odsto, što je najsnažniji rast u poslednjih 30 godina.

Analitičari kažu da su uzrok ovog trenda niske kamate, štednja akumulirana u poslednjih godinu dana i sve veća potreba za stambenim prostorom usled širenja rada od kuće.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/01/01/64c4e9aeb45738d81958ca69/hd/64c4e9aeb45738d81958ca69.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958ca69",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/2857-1314-thumb-thumb-thumb.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/blic