Kukuruz rodio 10 tona, pa i 14 tona po hektaru, ali cena i dalje problem

25.09.2020 | 08:31 >> 12:02

Autor: Georgi Mitev Šantek

Na površini od oko 8.000 hektara u Topličkom okrugu je počela berba kukuruza, koji ove godine beleži rekordan rod, ali je cena daleko od toga

Copyright Rod kukuruza je odličan ove godine Profimedia

Na parcelama gde su primenjene sve agrotehničke mere, rod je i do 10 tona po hektaru, dok se u Vojvodini mogu pohvaliti na pojedinim parcelama rodom i od 14 tona. Cena, na žalost ratara, ne prati rekorde u proizvodnji.

Stručnjaci za poljoprivredu u topličkom kraju kažu da će berba kukuruza potrajati do sredine oktobra, jer vreme sazrevanja klasa zavisi kako od nadmorske visine na kojoj je kukuruz posejan, tako i od hibridnih sorti, od kojih neke ranije a neke kasnije sazrevaju,  javljaju Južne vesti.

– Po pravilu, u topličkom kraju kukuruz najpre stigne za berbu u opštini Žitorađa, zatim u prokupačkom kraju, a najkasnije u Blacu i Kuršumliji – kaže Radovan Bjelica, savetodavac za ratarstvo Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju.

Cena mašinske berbe kukuruza po hektaru ove godine je oko 12.000 dinara.

U celoj Srbiji ove godine se rod kukuruza bere sa 996.527 hektara, od čega je više od polovine u Vojvodini, a trećina iz Beogradskog regiona, kaže zvanična državna statistika.

U centralnoj Srbiji prinosi se kreću između pet i osam tona, dok je u Vojvodini to od osam do 10 tona po hektaru. Na pojedinim njivama, kod velikih proizvođača skidalo se i 14 tona po hektaru.

A nije tako izgledalo s početka berbe, koja je počela gotovo petnaest dana pre uobičajenog roka, recimo na pet opština Srednjeg Banata, gde je proletos zasejano oko 100.000 hektara.

Prvi otkosi davali su između pet i sedam tona po hektaru, što su ratari doživeli kao katastrofalno, jer je u odnosu na prošlu godinu to polovina prinosa. Jednostavno, i pored toga što je primenjena puna agrotehnika na njivama, falilo je kiše krajem juna, kada je kukuruz formirao klip.

Kukuruz je ove godine drugi izvozni artikal iz Srbije, a po regionima, kada je reč o Vojvodini, izvozni artikal broj 2 i u Zapadnobačkom okrugu, rekli su za RTV Vojvodine u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

Ukupan izvoz kukuruza iz naše zemlje je ove godine veći za oko osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

– Značajne količine kukuruza odlaze u luku Konstanca, a takođe nešto ide i uzvodno Dunavom. Južno od Save i Dunava kukuruz nije neki posebno izvozni artikal, ali iz Vojvodine jeste. Veoma je bitno da pratimo i osluškujemo cene koje su u neposrednoj okolini, pa i šire, odnosno u svetu, jer mi smo deo svetskog tržišta i zavisimo od toga – rekao je Aleksandar Bošnjak, direktor kompanije „Agro Ravangrad“ iz Sombora.

A kakve su cene? Pa, ratari ni ove godine nisu zadovljni. Na Produktnoj berzi u Novom Sadu u trgovanju kukuruzom protekle nedelje je bilo mirnije u odnosu na prethodni period, kada je ova žitarica bila najtraženija berzanska roba.

Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 15,20 din./kg do 15,50 din./kg bez PDV-a, i to je sada već stabilan cenovni nivo.

Terminski ugovor sa isporukom robe oktobar/15. novembar na paritetu CPT luka Južna Bačka zaključen je po ceni od 16 din./kg bez PDV-a (17,60 din./kg sa PDV-om).

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: G.M.Š./Južne vesti