Beograđani traže više parkova, garaža i bolju saobraćajnu infrastrukturu: Danas pada odluka o svemu!

21.12.2021 | 07:10

Autor: Luka-Đorđija Talevski

Tokom dve nedelje, koliko je trajala javna rasprava, 9.046 građana dalo je svoje predloge za novi izgled prestonice

Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Sednica skupštine Grada Beograda počinje danas u 10 časova, a pred odbornicima će biti nekoliko odluka, od kojih je najvažnija ona o budžetu Beograda za 2022. godinu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević predstavili su nedavno Nacrt budžeta Beograda za narednu godinu, kao i predloge građana za projekte koji će se finansirati iz gradskog budžeta.

Vesić je podsetio da je tokom dve nedelje, koliko je trajala javna rasprava, 9.046 građana dalo svoje predloge koji treba da uđu u budžet Grada Beograda za 2022. godinu i dodao da će sledeće godine Beograd imati budžet koji će iznositi više od 160 milijardi dinara odnosno oko milijardu i 365 miliona evra, a da je to najveći budžet u modernoj istoriji Beograda.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

- Građani su pitali kada ćemo spojiti Most na Adi sa Bulevarom patrijarha Pavla, što planiramo da počnemo na proleće. Predlog je i da se rasterete naselja Medaković, Braće Jerković, Veljko Vlahović, Stepa Stepanović, Kumodraž i Banjica, odnosno da se od Plavog mosta napravi potpuno novi izlaz na auto-put, i to smo stavili u budžet za 2022. godinu. Prihvaćeni su i predlozi građana Kovione, naselja u Sopotu, za izgradnju vodovoda, kao i u Velikom polju u opštini Obrenovac - naglasio je Vesić.

Dodao je da su građani pet beogradskih opština tražili besplatne škole sporta.

- Doneli smo odluku da od januara deca od prvog do četvrtog razreda koja žive na teritoriji opština Lazarevac, Mladenovac, Surčin, Grocka i Novi Beograd dobiju besplatnu školu sporta. Uključujući i ovih pet novih škola, ukupno će biti obuhvaćeno 110 hiljada dece - objasnio je Vesić.

On je dodao da su građani tražili i 12 parkova, od koji će osam biti realizovano, kao i 46 sportskih igrališta, od kojih će 11 biti urađeno.

- Sledeće godine krećemo sa uređenjem Bajfordove šume. U Bloku 37 su nam tražili da uradimo garažu, kao i park na prostoru gde je bila predviđena ona zgrada čiju smo gradnju zaustavili. Pre nedelju dana sam dobio predlog od investitora koji želi da ustupi gradu tu lokaciju, a da on dobije drugu. Kada završimo proceduru, postaćemo vlasnici te parcele, a onda ću otići da se dogovorim sa građanima o parku i garaži. Bilo je zahteva za promenom linija gradskog prevoza i svaki od zahteva će biti posebno razmotren - naveo je zamenik gradonačelnika. 

Kako je rekao, budžet za sledeću godinu su pare građana, koji treba da znaju kako će se novac trošiti. Građanima će biti podeljena brošura preko "Infostana", gde će moći da vide koliko novca ide za vrtiće, kulturu, saobraćaj, socijalna pitanja i slično.

24sedam/ Goran Sivački
 

On je naveo da je bilo dosta predloga u vezi sa kanalizacijom na levoj obali Dunava i podsetio da je raspisan tender sa Evropskom investicionom bankom za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Krnjača 2, te da se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju više od 80 kilometara sekundarne kanalizacije.

Pored rasprave o budžetu, odbornici će razmatrati i Predlog odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2022. godini.

Takođe, pred odbornicima će biti i Predlog zaključka o obavezi pribavljanja prethodnog odobrenja Sekretarijata za finansije za pokretanje postupaka javnih nabavki radi zaključenja ugovora o javnoj nabavci dobara, usluga i radova, kao i radi zaključenja okvirnog sporazuma, zatim Predlog odluke o izmeni Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina za teritoriju Beograda, Predlog odluke o izmeni Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Predlog cenovnika usluga organizacionih jedinica Gradske uprave Grada Beograda. 

Pred odbornicima je takođe Predlog odluke o dodeli naziva ulica na teritoriji gradskih opština Rakovica, Voždovac, Palilula, Vračar, Zvezdara, kao i Predlog odluke o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije prostorno kulturno-istorijske celine Topčider.

24sedam/ Goran Sivački
 

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o dopuni Odluke o odvođenju i prečišćavanju atmosferskih i otpadnih voda na teritoriji grada Beograda, kao i Informacija o preduzimanju mera i koordinaciji aktivnosti organizacionih jedinica Gradske uprave Grada Beograda, posebnih službi i preduzeća čiji je osnivač Grad u cilju unapređenja kvaliteta i standarda usluga u oblasti elektroenergetike iz nadležnosti Grada Beograda. 

Odbornici će raspravljati i o Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2021. godinu za JKP „Gradska čistoća” (četvrta izmena i dopuna), te o Izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije za komercijalnu zonu zapadno od Ibarske magistrale (od petlje na Labudovom brdu do petlje sa kružnim putem), opština Čukarica za Blok 1. 

Predložene su i izmene i dopune osnivačkih akata jednog broja ustanova kulture, a takođe i Odluka o uspostavljanju saradnje između Grada Beograda (Republika Srbija) i Grada Atine (Republika Grčka). Pred odbornicima Skupštine grada naći će se i dopune odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja, kao i Izmene i dopune Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite. 

Na dnevnom redu je, između ostalog, i Predlog odluke o određivanju akustičkih zona na teritoriji Beograda, te Predlog odluke o izmeni Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji Beograda.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam