Beograđani, pazite gde danas parkirate automobil: Duvaće najjača košava ove godine

16.11.2021 | 11:00

Autor: Jovana Beloica

Danas je najavljeno pretežno sunčano, ali vetrovito sa jakim, povremeno i olujnim jugoistočnim vetrom i temperaturama od šest do 11 stepeni

Copyright Profimedia

Najjača košava duvaće danas u prestonici, zbog čega bi beogradski vozači morali da obrate pažnju gde parkiraju svoje automobile, kako se sutradan ne bi probudili sa razbijenom šoferšajbnom.

Neretko jak vetar zna da napravi pometnju u glavnom gradu, te grane osim što oštete automobile, vrlo često i povrede sugrađane, a upravo to se i dogodilo prošle nedelje ispred Tiršove, kada je jedna žena lakše povređena.

Danas je u Beogradu najavljeno pretežno sunčano, ali vetrovito sa jakim, povremeno i olujnim jugoistočnim vetrom i temperaturama od šest do 11 stepeni.

Kako je ranije za 24sedam objasnio meteorolog Đorđe Đurić, vremenski period trajanja košave zavisi od date sinoptičke situacije.

Meteorolog objašnjava da vremenski period trajanja košave zavisi od date sinoptičke situacije.

-  To se dešava usled velike razlike u vazdušnom pritisku između zapada i istoka, odnosno Mediterana i Jadrana. Tu imamo polje niskog vazdušnog pritiska - ciklon, dok istovremeno imamo sa istoka polje povišenog vazdušnog pritiska - anticiklon. Tako, pošto se mi nalazimo između ta dva sistema, gradijent, odnosno razlika u pritisku, izražena je i to dovodi do pojačanog vetra - kaže Đurić.

Mnogi Beograđani pamte košavu iz 1976, kada je u meteorološkim analima upisano da je, tog 17. oktobra, imala udare od čak 35, 9 metara u sekundi, odnosno 130 kilometara na sat.

Košava lomi drveće

Nisu retki slučajevi ni da pri jakim naletima vetra dođe do lomljenja drveća i grana, koje i te kako mogu da povrede građane ili pričine materijalnu štetu na njihovim vozilima.

Ukoliko dođe do ozbiljnih stradanja i povreda, ili je vozilo oštećeno na javnoj površini, nadoknadu je moguće dobiti od JKP “Zelenilo Beograd”.

Foto: 24sedam/Goran Sivački/Ilustracija
 

- Ako je stablo ili grana palo sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra, snegoloma i sličnih vremenskih nepogoda i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu naše preduzeće, gde će dobiti precizna uputstva za dalje korake - naveli su svojevremeno za 24sedam iz ovog komunalnog preduzeća.

S druge strane, istakli su da “Zelenilo” ne snosi odgovornost ukoliko je stablo palo iz nečijeg dvorišta na ulicu ili na nečiji automobil, kao ni ukoliko ono pripada fabrici i preduzeću, jer su to sve privatni posedi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam