Oronule fasade kriju priče o ljubavnom razvratu: Ulica “crvenih fenjera” u Zemunu postojala je pre više od 100 godina

14.11.2021 | 09:00

Autor: Luka-Đorđija Talevski

U Ribarskoj ulici, postojao je pravi "ljubavni Eldorado", gde su mnogi beogradski mangupi tog vremena išli da polažu "brucoški ispit"

Copyright Profimedia

Nekada je Ribarska ulica (današnja Fruškogorska) bila poznata kao mesto na kojem je mogla da se "kupi ljubav", a zemunska "ulica crvenih fenjera" izgledala je skoro isto kao i one u najvećim evropskim gradovima.

Naime, posle završetka Prvog svetskog rata, Beograd i Zemun "našli" su se u novoosnovanoj Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, a od 1934. su zvanično postali jedan grad. Nova država je činila brojne oblasti koje su vekovima prethodno bile pod različitim pravnim sistemima - od otomanskog do austrougarskog, a ovaj drugi važio je na teritoriji severne Srbije, pa i u Zemunu.

Ukopiti dva potpuno različita sistema nije bilo tako jednostavno, a ovo prilagođavanje je najviše odgovaralo vlasnicima zemunskih javnih kuća, kojima su brodovima samo pristizale mušterije.

A tamo, u Ribarskoj ulici, postojao je pravi "ljubavni Eldorado", gde su mnogi beogradski mangupi tog vremena išli da polažu "brucoški ispit".

Pixabay
 

 

Raj za blud i razvrat

Stari Zemunci hteli su u jednom trenutku da se otarase ulice koja je bila nadaleko poznata, ali to nije bilo tako lako. 

Izdvojena, a opet u centru donjeg grada, tek malo udaljena od institucija i crkava, Ribarska ulica bila je raj za blud i razvrat.

U istoj javnoj kući našli bi se ne samo mladi i neškolovani, već i gospoda, ali, ne i oficiri. Oni su imali svoju kuću - od pet javnih kuća jedna je bila rezervisana za njih.

Najpoznatija - "Matina kuća ljubavi"

Javne kuće bile su pristojnog izgleda, a crveni fenjer koji je svetleo na ulazu značio je dobrodošlicu za sve muškarce koji bi želeli "intimnu zabavu".

Atmosfera je bila veoma opuštena, ljudi su se zabavljali uz klavirsku muziku i alkohol, a kada bi svirač napravio pauzu, krenuo bi valcer.

Profimedia
 

Tompusi i cigare ostavljali su oblake dima u kojima bi zainteresovani momci merkali devojke. Čuo bi se žagor, parovi bi se šetali po sobi ili stajali sa strane, a kad dođe vreme - prelazili bi u sobe gde su se bolje upoznavali.

I ta ljubav za jednu noć iskusnoj “gospodi” je bila rutina i nedeljno olakšanje, ali mnogim brucošima koji su "polagali životni ispit" ona bi ostala u trajnom pamćenju.

Pixabay
 

 

Crveni fenjeri i na Dorćolu

Crveni fenjeri, koji su u Zemunu postojali još od polovine 19. veka, nakon osnivanja nove države počeli su da se sele i u Beograd.

Prvi su zasvetleli na Dorćolu u Vidinskoj i u Ulici cara Dušana, a zatim i u drugim varoškim kvartovima, ali uvek pod "nadzirateljstvom" policije i gradskog fizikusa zaduženog za narodno zdravlje.

Kad je gazdama postalo skupo da plaćaju lekarske preglede, a kurtizanama mučno da zaradu dele s tadašnjim makroima, prostitucija se preselila u privatne stanove, po budžacima, ispod mostova.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam