Grad sprečio rušenje objekta u kojem se nalazi spomenik Romima stradalim u Prvom svetskom ratu

21.11.2020

12:47 >> 12:49

0

Želimo da obezbedimo da Romi, koji su deo naše kulture, istorije i društva, imaju pravo na svoje sećanje i negovanje svoje kulture i verskih osećanja - rek

Grad sprečio rušenje objekta u kojem se nalazi spomenik Romima stradalim u Prvom svetskom ratu
Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić održao je juče sastanak sa predstavnicima Udruženja beogradskih Cigana – svečara Tetkice Bibije, povodom problema sa investitorom koji je imao nameru da sruši objekat u kojem se, između ostalog, nalazi i jedini spomenik Romima koji su stradali u Prvom svetskom ratu.

– Razgovarali smo o problemu u Ulici gospodara Vučića 49, odnosno pokušaju osobe, koja se predstavlja kao investitor, da uništi mesto gde se predstavnici ovog udruženja okupljaju, vrše svoje verske obrede i mesto koje je u Srbiji jedini spomenik Romima koji su stradali u Prvom svetskom ratu. Konstatovali smo da je to nedopustivo i da Romi imaju pravo na mesto svog sećanja. To je mesto koje se decenijama, možda čak i duže od jednog veka, koristi na ovaj način, i neprimereno je da bilo pokuša da uništi taj prostor – rekao je Vesić.

Goran Vesić Milos Tesic/ATAImages

Zamenik gradonačelnika je istakao da Grad Beograd nije prodao tu zgradu investitoru, već je to uradila Republika Srbija.

– Siguran sam da je u pitanju greška i sada je na nama da tu grešku zajednički ispravimo. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pokrenuo je juče proces stavljanja u prethodnu zaštitu ovog prostora. Time će biti onemogućena bilo kakva dalja gradnja na tom prostoru. U međuvremenu, Planom generalne regulacije javnih prostora, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja naredne godine, a putem Zavoda za zaštitu spomenika kulture, predložićemo da se taj prostor proglasi javnim. Potom ćemo zajedno sa Nacionalnim savetom Roma i Udruženjem beogradskih Cigana – svečara Tetkice Bibije, kao i ostalim romskim udruženjima koja su zainteresovana, osmisliti projekat restauracije čitavog prostora, spomenika i čitavog prostora, kako bi to postao jedinstven prostor namenjen Romima – naglasio je Vesić.

Pročitajte još: Najavljena restauracija zgrade Privrednog suda: Velelepno zdanje iz 19. veka dobiće novi sjaj

Taj prostor će biti u vlasništvu Grada Beograda, a za svoje potrebe koristiće ga Nacionalni savet Roma, zajedno sa drugim Romima.

– Želimo da obezbedimo da Romi, koji su deo naše kulture, istorije i društva, imaju pravo na svoje sećanje i negovanje svoje kulture i verskih osećanja, kao i svaka druga zajednica. Grad Beograd će zajedno sa Nacionalnim savetom Roma inicirati ideju da Romi u Beogradu dobiju svoj muzej. To će biti mesto gde će se negovati romska kultura, čuvati uspomene na romsku muziku, običaje i gastronomiju, kao i na sve ono što su Romi dali našem društvu. To je više nego dovoljno da naše društvo konačno „prizna” značaj Roma za razvoj čitave naše zajednice. Mi živimo zajedno i Romi su deo naše zajednice – poručio je Vesić.

Predsednik Udruženja beogradskih Cigana – svečara Tetkice Bibije, Kosta Savić, zahvalio je zameniku gradonačelnika na prijemu i brzoj reakciji i rekao da se predstavnici ovog udruženja u potpunosti slažu sa svim planovima koje je zamenik gradonačelnika izneo na sastanku.

Sastanku su prisustvovale gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, kao i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike