Deca Beograda: Nemanja Bjelica - srpski košarkaš se upisao u istorijske knjige Golden Stejt Voriorsa

07.11.2021 | 18:30

Autor: Luka-Đorđija Talevski

Košarku je zavoleo gledajući srpske reprezentativce na Evropskom prvenstvu 1995. godine u Atini

Copyright Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Nova NBA sezona samo što je počela, a srpski reprezentativac Nemanja Bjelica od samog starta pruža sjajne partije u dresu Golden Stejta.

Naime, on je postao prvi rezervni igrač popularnih Voriorsa koji je u prvom zvaničnom meču stigao do dabl-dabl učinka. 

Ubacio je 15 poena i uhvatio 11 lopti u pobedi nad Los Anđeles Lejkersima na otvaranju jubilarne, 75. sezone NBA lige, i tako se upisao u istorijske knjige Golden Stejt Voriorsa.

Voriorsi su na svom Tviter nalogu naveli da je Bjelica prvi igrač posle 40 godina koji je upisao dabl-dabl sa klupe u debitantskoj utakmici za klub iz Kalifornije.

Od novobeogradskih blokova do NBA

Nemanja Bjelica rođen je u Beogradu 9. maja 1988. godine, a odrastao u je u novobeogradskom Bloku 70.

Košarku je zavoleo gledajući srpske reprezentativce na Evropskom prvenstvu 1995. godine u Atini, a kasnije na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu. Prošao je trnovit put od "otpisane generacije" Partizanove škole košarke do titule prvaka Turske sa Fenerbahčeom, a potom i dresova nekoliko NBA klubova.

Juniorsku karijeru je započeo u Partizanu, a potom nastavio u Superfundu i austrijskoj Arkadiji. U periodu od 2008. do 2010. igrao je u Crvenoj zvezdi, sa kojom nije osvojio trofej, ali je bio jedan od najefikasnijih igrača. Posle toga je tri sezone proveo u španskom klubu Kaha Laboral. Od 2013. do 2015. igrao je u turskom Fenerbahčeu sa kojim je osvojio Kup i Prvenstvo Turske.

Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu
 

Igrali su F4 Evrolige, a Bjelica je proglašen najkorisnijim igračem sezone 2014/15, te je uvršten u idealnu petorku ovog prestižnog evropskog takmičenja.

Polovinom 2015. je potpisao trogodišnji ugovor sa NBA klubom Minesota Timbervulfs. Tokom tri sezone je upisao ukupno 192 nastupa, od toga 22 kao starter.

Nakon isteka ugovora u Minesoti, 2018, dobio je jednogodišnju ponudu Filadelfije koju je odbio, zbog želje za dugoročnijim ugovorom kako često ne bi selio porodicu. Ubrzo generalni menadžer Sakramenta Vlade Divac nudi mu trogodišnji ugovor vredan 20,5 miliona dolara koji ga ostavlja u NBA ligi.

MN Press
 

Nakon Sakramenta u kojem je proveo skoro tri godine, Nemanja je kratko nastupao za Majami, a od avgusta 2021. član je Golden Stejt Voriorsa.

Redovan je reprezentativac Srbije, a do sada je osvojio tri medalje u dresu "orlova" - jedno zlato na Univerzijadi 2009, kao i dva srebrna odličja na Evropskim prvenstvima 2009. i 2014. godine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam